Tesla Powerwall v Sloveniji

Gašper Žejn

16. sep 2020 ob 14:09:47

Merkur Trgovina in NGEN sta podpisala strateško partnerstvo, s katerim se bo mogoče v poslovalnicah Merkurja podučiti o delovanju baterije Tesla Powerwall ter jo tudi kupiti, namestitev pa bo zagotavljal NGEN. NGEN je skupen podjetniški podvig Romana Bernarda, ustanovitelja Flycom Technologies, ki za elektroenergetska podjetja opravlja helikopterske preglede daljnovodov, ter Damiana Merlaka, soustanovitelja Bitstampa in navdušenca nad podjetjem Tesla.

Podjetje NGEN že ima nekaj izkušenj z baterijami podjetja Tesla. Lani oktobra je na Jesenicah poleg železarne postavilo baterijski hranilnik v priključni moči 12,6MW ter kapaciteti 22,2MWh. Od letošnjega avgusta obratuje že njihov drugi baterijski hranilnik poleg tovarne aluminija Talum Kidričevo, ta ima priključno moč 18MW ter kapaciteto 31MWh. NGEN zdaj svojo ponudbo širi in daje na voljo tudi posameznikom.

Cena baterije Tesla Powerwall je med 9000€ in 9500€, odvisno od zahtevnosti montaže pri uporabniku. V trenutni drugi različici posamezna Powerwall enota hrani 13.5kWh električne energije in je sposobna zagotavljati 5kW trajne moči. Ena enota zagotavlja napetost na eni fazi.

Baterija je namenjena predvsem izravnavi proizvodnje domače fotovoltaične elektrarne s porabo hiše, marsikaterega bralca Slo-Techa pa bo razveselilo, da (ob tehnično ustrezni namestitvi) nudi hiter preklop v primeru izpada električnega omrežja, kar je v dobi pogostejših in intenzivnejših vremenskih ujm ter daljših obdobij dela od doma lahko zelo dobrodošlo.

NGEN se nadeja, da bi kupce baterije Powerwall vključil v lastno storitev agregacije v t.i. virtualno elektrarno, kjer bi NGEN upravljal s kapaciteto baterije ter tako nudil storitve zagotavljanja stabilnosti omrežja. Kot je pojasnil Bernard, bi poletne mesece baterija služila predvsem kot hranilnik za energijo pridobljeno iz sončne elektrarne, pozimi, ko sončne elektrarne ne proizvedejo večje količine energije, pa bi se baterija polnila z omrežja ob časih, ko je cena energije najugodnejša oziroma ko je omrežje najmanj obremenjeno. S tem bi ustvarili dodatne prihranke. Lastnik stavbe, ki se ogreva na toplotno črpalko, lahko uvidi, da taka baterija lahko pomeni, da ob morebitnem izpadu omrežja ne bo ostal na hladnem.

Trenutni pravni okvir samooskrbe z električno energijo v Sloveniji je net-metering na nivoju letne porabe. Tako se od letne porabe električne energije odšteje letna proizvodnja elektrarne za samooskrbo. Če poraba presega proizvodnjo, odjemalec plača razliko dobavitelju; če proizvodnja presega porabo, dobavitelj prevzame presežke (brezplačno). Storitev izravnave med proizvodnjo in porabo tako nudi omrežje, da tovrsten izračun zdrži, pa ima odjemalec, ki ima sončno elektrarno, možnost zgolj enotarifnega obračunavanja.

V enotarifnem sistemu ni ravno veliko priložnosti za kovanje prihrankov z uporabo baterije, a to se zna v bližnji prihodnosti spremeniti. Nepredvidljivost razpršenih virov električne energije namreč vnaša nestabilnost v omrežje, kar se da znatno omiliti že z nekaj baterijskimi hranilniki. Tako tudi ELES do konca letnošnjega leta načrtuje priključitev dveh baterijskih hranilnikov z močjo 5MW in kapaciteto 25MWh, na RTP Pekre ter na RTP Okroglo.