Tesla v roku zgradila največji litij-ionski baterijski kompleks

Matej Huš

27. nov 2017 ob 00:08:41

Elon Musk si je prihranil 50 milijonov dolarjev, saj je največjo litij-ionsko baterijo na svetu v Avstraliji postavil krepko pred rokom, ki ga je zapisal v pogodbi. Če Tesli v 100 dneh ne bi uspelo postaviti baterije, bi namreč zanjo ne terjala plačila, je obljubil Elon Musk. Rok je začel teči s podpisom pogodbe pred 55 dnevi, torej je Tesla uspela projekt dokončati dvakrat hitreje. Še več, tudi od Muskove stave je minilo zgolj 99 dni (in tedaj Tesla res še ni imela zgrajenega ničesar).

Powerpack, kot se sistem imenuje, stoji dobrih 230 kilometrov severno od Adelajde v mestu Jamestown, kjer je povezan z vetrno elektrarno. Z močjo 100 MW zmore napajati 30.000 gospodinjstev. Uskladišči lahko 129 MWh električne energije. Stava, ki jo je sklenil Musk, seveda nikoli ni visela na nitki. Musk je pač pameten človek in čeprav je rok začel teči 29. septembra, ko so podpisali pogodbo o priključitvi na omrežje, je imela Tesla tedaj sestavljenega že polovico baterijskega paketa. Sedaj je ta dokončan in začelo se bo testiranje.

Tesla za domače uporabnike proizvaja baterijske pakete Powerwall, ki zmore shraniti 13,5 kWh energije in zagotavljati moč 5 kW. Namenjeni so premoščanju izpadov električne energije, kupci pa jih lahko povežejo do deset. Powerpack in podobni sistemi pa so namenjeni vetrnim in sončnim elektrarnam, ki trpijo zaradi neenakomerne in nestalne proizvodnje električne energije. Z ogromnimi baterijskimi paketi je mogoče ob ugodnih pogojih skladiščiti presežno energijo, v slabših pa jo zagotavljati iz rezerv.