Aktualni procesorji zakrpani, novih popravkov za Spectre ne bo

Matej Huš

4. apr 2018 ob 21:08:40

Medtem ko bodo novi procesorji iz Intela imuni na ranljivosti Spectre in Meltdown, aktualne pa so popravili, za starejše primerke popravkov ne bo, sporoča Intel. Čeprav so sprva napovedovali, da bo popravek za Spectre 2 zajel zelo širok nabor procesorjev (vse do 45-nm Core 2 ter prvih Core na arhitekturah Westmere in Nehalem), so ga sedaj nekolikanj omejili. Spectre 1 se popravlja programsko v operacijskih sistemih, zato sem ne sodi.

Nobeden izmed procesorjev Core 2 ne bo dobil nove mikrokode, ki bi odpravljala Spectre 2. Družini Westmere in Nehalem sta nekaj popravkov že dobili, a za trenutno izpuščene procesorje novih ne bo. Družine, ki vključujejo tudi nepopravljene procesorje, so po novem: Bloomfield, Bloomfield Xeon, Clarksfield, Gulftown, Harpertown Xeon C0 in E0, Jasper Forest, Penryn/QC, SoFIA 3GR, Wolfdale, Wolfdale Xeon, Yorkfield in Yorkfield Xeon. Lastnikom svetujejo, naj preverijo, ali je njihov model na seznamu ali ne. Večinoma gre za procesorje iz let 2007-2011.

Intel pojasnjuje, da so razlogi trije. Prvič, starejši procesorji so arhitekturno toliko drugačni, da jih sploh ni mogoče popraviti. Drugi razlog je pomanjkanje komercialno podprte programske opreme, tretji razlog pa je relativna neogroženost. Večina teh starih procesorjev se uporablja v zaprtih sistemih, kjer je dostop omejen, zato nevarnosti za zlorabo skorajda ni. Z drugimi besedami to pomeni, da je Intel svoje delo pri odpravljanju Spectre 2 opravil.