Intel le popravil procesorje Skylake, Kaby Lake in Coffee Lake

Matej Huš

21. feb 2018 ob 21:04:36

Intel sporoča, da je zdaj pa zares izdal stabilno mikrokodo za svoje procesorje, ki odpravlja ranljivost Spectre. Gre za popravek, ki je nujen za zaščito pred napadom Spectre 2, saj ga ne moremo odpraviti le na nivoju operacijskega sistema. Intel je popravek prvikrat izdal že minuli mesec, a so zaradi hroščev, ki so vplivali na normalno uporabo in povzročalo nestabilnosti, popravek umaknili in njegovo namestitev odsvetovali. Sedaj naj bi bilo bolje.

S popravkom za Spectre 2 daje procesor operacijskemu sistemu več nadzora nad delovanjem, s čimer se odpravlja možnost, da bi lahko s posebej prilagojeno kodo procesor prisilili v napačno predvidevanje ob razvejitvah (branch prediction). Ker je takšna napačna izbira vplivala na podatke v predpomnilniku, čeprav se v resnici ta ukaz po pravilih nikoli ne bi izvedel, je bilo mogoče tako krasti podatke. S popravkom je tega konec.

Zakrpali so procesorje Skylake X, D in SP, Kaby Lake in Coffee Lake. Še vedno pa čakamo, da Intel popravi luknjo še v starejših procesorjih iz serij Broadwell, Haswell, Sandy Bridge in Ivy Bridge. V podjetju zatrjujejo, da so popravki zanje že skoraj nared in da potekajo beta testiranja pri sestavljavcih. In kdaj bomo popravke dobili končni uporabniki? Ko jih bodo implementirali proizvajalci matičnih plošč v svoje posodobitve.