Intel: že letos na Spectre na Meltdown imuni procesorji

Matej Huš

15. mar 2018 ob 20:38:42

Intel je zagotovil, da bodo že letošnji modeli procesorjev popolnoma imuni na napada Spectre in Meltdown, ki sta v začetku leta poskrbela za velik škandal. Prihajajoči Xeoni serije Cascade Lake in tudi Core i-8000 bodo vsebovali spremembe arhitekture, ki odpravljajo ranljivosti.

Intel pojasnjuje, da so spremenili dele procesorja, s čimer so vpeljali varovalke pred Spectre 2 in Meltdown. Ena izmed različic (Spectre 1) pa se odpravlja na nivoju programske opreme, kjer Intel sodeluje s proizvajalci operacijskih sistemov Windows, Linux in macOS. Prvi imuni procesorji bodo Xeoni Cascade Lake, ki jih pričakujemo v drugi polovici tega leta. Kaj točno si Intel predstavlja pod osmo generacijo Core, ni čisto jasno. Ice Lake v 10-nm tehnologiji so namreč načrtovani kot deveta generacija, torej bo očitno šlo za eno vmesno generacijo na 14 nm, najbrž Whiskey Lake.

Kar se tiče obstoječih procesorjev, je Intel potrdil, da so vsi pet let stari in mlajši procesorji že prejeli posodobitve mikrokode, s čimer se je zakrpala luknja Spectre 2. Intel je posodobil vse od Sandy Bridge dalje. Prav tako Intel preizkuša beta verzije popravkov za Nehalem in Westmere, torej prva procesorja iz serije Core 2. Intel bo poskrbel še za ostale starejše procesorje (Penryn, Wolfdale, Yorkfield, Harpertown, Dunnington) Core 2. Ni pa pričakovati posodobitev za 65-nm Conroe, Mermon, Allendale, Woodcrest, Kentsfield, Clovertown in Tigerton.