Intel in AMD vsak s svojo ranljivostjo

Matej Huš

9. avg 2023 ob 23:14:22

Strokovnjaki za varnost ta teden poročajo o dveh ranljivostih, ki sta prizadeli Intelove oziroma AMD-jeve procesorje. V podrobnostih se razlikujeta, širša slika pa je pri obeh enaka. Spet gre za špekulativno izvajanje ukazov, kar sta prvikrat problematizirala hrošča Spectre in Meltdown, zaradi česar lahko programi v procesorju vidijo več, kot imajo pravic. Intel in AMD sta že objavila popravke za hrošča.

Intelov hrošč se imenuje Downfall (CVE-2022-40982) in ga najdemo v procesorjih od 6. do 11. generacije, medtem ko so novejši procesorji 12. in 13. generacije (Alder Lake, Raptor Lake) zaščiteni. Prav tako ni nevarnosti za res stare procesorje, denimo cenejše Atome, Pentiume in Celerone (Apollo Lake, Jasper Lake, Gemini Lake, Haswell, Broadwell). Procesorji, ki pa so prizadeti, imajo kar resne posledice. Popravek sicer obstaja, a hitrost izvajanja ukazov Gather AVX2/AVX-512 zniža za kar 50 odstotkov. Mikrokodo s popravkom lahko naložimo s firmwarom ali neposredno v operacijskem sistemu. Daniel Moghimi iz Googla, ki je ranljivost odkril, pojasnjuje, da njena izraba ni težavna in da mu je uspelo v dveh tednih napisati delujoč prototip. Z njim je na primer možno ukrasti 256-bitni ključ AES ali brati podatke iz Linuxovega jedra, čeprav uporabnik nima ustreznih privilegijev.

Nič kaj bolje se ne godi AMD-ju, ki ga je prizadel Inception (CVE-2023-20569). Raziskovalci z züriške ETH pojasnjujejo, da tudi ta ranljivost omogoča vohunjenje za podatki, do katerih nimamo pravice. Prizadeti so procesorji Ryzen, Threadripper in EPYC. Prikazali so, kako je na primer možno ukrasti administratorsko geslo. AMD je popravke za nekatere procesorje že izdal, za ostale pa se bodo pojavili do konca leta.