Ameriško podjetje brez dovoljenja izstrelilo štiri satelite

Matej Huš

13. mar 2018 ob 00:02:12

Vesolje je dovolj veliko, da za zdaj zaradi pravnega kaosa, ki vlada na tem področju, še nismo imeli težav, a orbite okrog Zemlje se hitro polnijo. Trenutno vsaka država izstreljuje v vesolje bolj ali manj vse, kar ji srce poželi. Geostacionarne orbite so redke, zato se pri izstrelitvah teh satelitov države uskladijo z Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU), kar je pomembno zlasti zaradi frekvenc. Ostale satelite pa načeloma države izstreljujejo po lastnem preudarku, pri čemer seveda pazijo, da jih ne motijo ostali sateliti in da frekvenčno območje ni zasedeno. ITU ima kar obširen seznam satelitov.

Glede fizičnih orbit je pravil še manj in zgodili so se že primeri, ki so povzročili izredne sestanke. Ko se je ruski satelit Olimp leta 2015 parkiral neposredno med satelita Intelsat 7 in Intelsat 901, so bili v podjetju zelo zaskrbljeni. Omenjena satelita krožita 36.000 kilometrov nad ekvatorjem in sta locirana pol sekunde vsaksebi. Ruski satelit je krožil vmes, satelitoma pa se je približal na vsega 10 kilometrov, kar je predstavnike Intelsata zelo skrbelo. Pri tem Intelsat ni mogel storiti nič drugega, kot lepo prositi svojo vlado, naj Ruse prosi, da vojaški satelit premaknejo. Pol leta pozneje so tudi ga.

Medtem pa so seveda komercialna podjetja podvržena zakonodaji matične države in v vesolje ne smejo izstreljevati satelitov brez dovoljenja. V ZDA naprej Zveza komisija za telekomunikacije (FCC) izda dovoljenje za uporabo spektra, pri čemer preverja tudi želeno lokacijo satelita in nevarnost za druge satelite, ki bi jih utegnil povzročiti, nato pa Zvezna komisija za letalstvo (FAA) izda še dovoljenje za samo izstrelitev. Toda enotnega sistema niti v ZDA še ni, saj se dovoljenja izdajajo precej arbitrarno pred vsako želeno izstrelitvijo. Trump je med drugim že predlagal ustanovitelj enotnega sistema za nakup vesoljskih dovolilnic.

Nekatera podjetja pa gredo po svoje. Swarm je ameriško podjetje, ki želi ustvariti svoje omrežje mikrosatelitov za dostop do interneta. Ko so na FCC prijavili izstrelitev štirih mikrosatelitov, jim je FCC dovoljenje zavrnil. Sateliti, ki bi merili 10 x 10 x 2,8 centimetra bi bili preprosto premajhni, da bi jim lahko natančno sledili, zato bi v orbiti ogrožali druge satelite. Swarm je vlogo dopolnil in predlagal nekatere izboljšave za boljšo vidnost, a FCC ni prižgal zelene luči. Zato jih je toliko bolj presenetilo, da je Swarm satelite poslal v Indijo in jih izstrelil tam.

FCC je potrdil, da je ameriško podjetje januarja brez dovoljenja v vesolje poslalo štiri mikrosatelite, zato so začeli preiskavi. Ni še znano, kakšne sankcije bodo doletele podjetje. Omenja se tudi izguba licence.