Indija testno sestrelila satelit

Jurij Kristan

31. mar 2019 ob 20:25:48

Prejšnji teden je Indija z raketo prvič sestrelila svoj satelit v nizki Zemljini orbiti in s tem postala četrta država s protisatelitskimi zmogljivostmi. Dogodek je sprožil različne, pretežno negativne odzive, tako zaradi nevarnosti razbitin, kot strahu pred pospeševanjem militarizacije vesolja.

27. marca se je predsednik indijske vlade Narendra Modi v televizijskem nagovoru pohvalil, da so oborožene sile z raketo domače izdelave v tako imenovani misiji Shakti uspešno sestrelile vojaški satelit na višini približno tristotih kilometrov. S tem je Indija postala četrta država - za ZDA, Rusijo in Kitajsko, ki je tako uničila objekt v orbiti, Modi pa je dogodek označil za veliko zmagoslavje indijskih strokovnjakov, s katerim je Indija "postala vesoljska sila." Kljub spodobni obrazložitvi podviga s strani tamkajšnjega zunanjega ministrstva je veliko podrobnosti zaradi vojaške narave še nepotrjenih. Po podatkih tujih opazovalcev je bila tarča 740-kilogramski vojaški satelit Microsat-R, ki je letel na višini 280 kilometrov. Zanimivo je, da je bil izstreljen šele letošnjega januarja, ni pa še jasno, ali prav z namenom sestrelitve ali pa so ga Indijci sklatili zaradi okvare. Prestreznik je bil kinetične narave (se pravi, je cilj uničil s trkom) in ga je v vesolje ponesla tristopenjska raketa, izpeljana iz medcelinske balistične rakete Agni-V. Let je trajal tri minute.

Američani so po uničenju zaznali vsaj 270 drobcev, Indijci pa poudarjajo, da so namerno izbrali razmeroma nizko krožnico, da z razbitinami ne bi ogrožali drugih objektov. To je precej drugače kot pri Kitajski, ki je leta 2007 v razvpitem poskusu uničila satelit na višini 865 kilometrov in s tem povzročila 3042 drobcev, od katerih jih bo velik del še desetletja ostal tam zgoraj in ogrožal druge objekte. Treba se je namreč zavedati, da predmeti na nizkih višinah hitreje padejo v atmosfero in zgorijo; ostanki indijskega satelita naj bi tako izginili v največ mesecu dni. Kljub temu mnoga civilna podjetja, ki zadnje čase v vesolje pošiljajo svoje mikrosatelite, nad dogodkom niso navdušena.

Združene države, ki so tesen zaveznik Indije, so se odzvale razmeroma zadržano. Nasin prvi mož Jim Bridenstine je povedal nekaj pikrih na račun "držav, ki povzročajo orbitalno nesnago", toda Pentagon je situacijo v glavnem izrabil za poudarjanje smiselnosti razvoja lastnih vesoljskih sil. Premier Modi je sicer zatrdil, da poskus ni bil uperjen proti katerikoli določeni državi in da ni bil njihov namen poganjati oboroževanja v vesolju. Toda težko je v tem kontekstu iti mimo nedavnih vojaških prask med Indijo in Pakistanom. Strokovnjaki sicer poudarjajo, da nekega hudega smisla indijske protisatelitske zmogljivosti v tem trenutku pravzaprav sploh nimajo, saj ima Pakistan premalo satelitov, dočim je Kitajska tozadevno precej močnejša in bi Indija v vesoljskem dvoboju potegnila krajšo. Bržkone je razlog za indijski poskus spet precej banalen: 11. aprila se tam začnejo državne volitve in Modi si je na ta način gotovo pridobil nekaj glasov na nacionalistični strani. Enakega mnenja je tudi tamkajšnja volilna komisija, ki raziskuje, ali mu lahko s tem v zvezi za vrat obesi kakšno kršitev.