ENTSO-E potrdil pomanjkanje električne energije

Matej Huš

5. mar 2018 ob 20:11:14

V Evropskem združenju sistemskih operaterjev prenosnih omrežij (ENTSO-E) so potrdili, da so težave s frekvenco evropskega elektroenergetskega omrežja posledica nezadostne ponudbe električne energije. O prenizki frekvenci električnega omrežja in zaradi akumuliranega zaostanka omrežnega časa visokem zaostanku na urah smo pisali minuli teden. Sedaj je ENTSO-E težavo tudi uradno pripoznal in napovedal ukrepe.

V izjavi za javnost so zapisali, da od sredine januarja obstaja odstopanje porabe in proizvodnje električne energije, ker eden izmed upravljavcev v prenosnem omrežju ne zagotavlja potrebnih zmogljivosti. Krivca za te težave niso imenovali. Zaradi tega je frekvenca električnega omrežja rahlo upadla, so dodali. ENTSO-E je potrdil, da je to razlog za odstopanje časa na urah, ki se uravnavajo z omrežno frekvenco, in zagotovil, da bodo operaterji prenosnega omrežja v prihodnosti začeli kompenzacijski program za odpravo nabranega odstopanja. To odstopanje še vedno znaša slabih šest minut, a se počasi zmanjšuje (za nekaj sekund dnevno).

Odstopanja seveda ni mogoče zmanjšati čez noč. Frekvenca omrežja ne sme bistveno odstopati od referenčnih 50 Hz. Kadar odstopanja znaša več kot 0,01 Hz, se sprožijo popravljani ukrepi, da se frekvenca vrne v dovoljeno območje. Realistična odprava odstopanja je zato daljši čas držanje frekvence na 50,01 Hz, s čimer se dnevno ne more nadoknaditi več kot kakšnih 15 sekund.

Nihanje frekvence omrežja je povezano s trenutno porabo električne energije. Upravljavci omrežja načeloma zelo dobro poznajo vzorce, po katerih se spreminja poraba električne energije, čemur se seveda prilagajata prevzem in proizvodnja. Vsako neravnovesje med porabo in proizvodnjo električne energije se izravna s spremembo frekvence vrtenja generatorjev. Poenostavljeno povedano to pomeni, da če se poraba hitro poveča (in naraste električna moč na generatorjih), se to takoj pokompenzira z zmanjšanjem frekvence vrtenja, saj del kinetične energije zaradi vrtenja odteče v omrežje. Posledica je padec frekvence. Presežek proizvodnje pa pomeni takojšnji porast frekvence. Vse to je posledica dejstva, da se električne energije v omrežju ne da skladiščiti. Inercija generatorjev, ki ima neposredne učinke na frekvenco omrežja, zadostuje za pol minute, potem pa se sproži večstopenjsko odpravljanje neravnovesja.