Kitajska operaterjem naročila blokado VPN-jev

Matej Huš

10. jul 2017 ob 22:02:41

Kitajska vztraja pri zaostrovanju cenzure na internetu, saj bodo domačim uporabnikom povezovanje v internet prek navideznih zasebnih omrežij (VPN) onemogočili 1. februarja prihodnje leto. Takšna navodila so dobili operaterji, ki so jih sicer že v začetku leta seznanili s prihajajočimi spremembami, a tedaj še brez točnih datumov. VPN je na Kitajskem eden način za dostop do interneta brez cenzure.

Konec januarja je Kitajska napovedala, da bodo morali ponudniki VPN-jev odslej pridobiti posebna dovoljenja, da bodo smeli svoje storitve ponujati na Kitajskem. VPN-je na Kitajskem uporabljajo podjetja, ki jih potrebujejo za normalno poslovanje in imajo za to posebna dovoljenja, ter tehnološko pismeni domači uporabniki, česar pa kitajske oblasti ne odobravajo. A doslej tega niso preganjali, dokler niso povzročali težav.

Kitajska vlada je sedaj naročila državnim operaterjem, kot so China Mobile, China Unicom in China Telecom, da uporabnikom od 1. februarja prihodnje leto preprečijo uporabo VPN-jev. S tem želi kitajski predsednik Ši Džinping že okrepiti doktrino internetne suverenosti, po kateri ima vsaka država pravico kakršnegakoli nadzora nad svojim delom interneta.

Da mislijo resno, so pokazali že sedaj. V začetku meseca je prenehal delovati eden najbolj priljubljenih ponudnikov VPN na Kitajskem GreenVPN, težave pa ima tudi SuperVPN. GreenVPN je 1. julija prenehal delovati, ker so dobili takšna navodila od regulatorjev, so sporočili iz podjetja.

Datum 1. februar kaže, da ne gre zgolj za začasno poostritev režima pred jesenskim kongresom partije v Pekingu, kjer bodo volili novo vodstvo in se bodo številni visoki predstavniki upokojili. Zdi se, da bodo omejitve ostale dlje. Vseeno pa ni pričakovati, da bodo spremembe vplivale na tuja podjetja, ki imajo najete uradne VPN-je. Kitajski vladi je povsem jasno, da brez tega ne morejo poslovati in da bi omejitev internetne povezave številne spodbodla, da dvakrat premislijo, ali se jim splača ostati. Državljani take sreče nimajo.