EU razmišlja o regulaciji kriptovalut

Matej Huš

26. feb 2018 ob 20:22:28

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog, je napovedal, da bo EU regulirala kriptovalute. "Gre za globalni fenomen, zato je pomembno, da imamo globalni odziv. Ne izključujemo možnosti, da nadaljujemo regulacijo kriptovalut na evropskem nivoju, če bomo opazili, da se pojavljajo tveganja, na katera ni mednarodnega odziva," je dejal Dombrovskis ob robu okrogle mize, ki so se jo udeležili Evropska centralna banka, industrijski partnerji in Odbor za finančno stabilnost (FSB). Glede na pogovore na marčevskem vrhu finančnih ministrov G20 v Buenos Airesu se bo EU letos ali v začetku prihodnjega leta odločila, kako ravnati s kriptovalutami. Glavni problem je, da visoka volatilnost predstavlja nevarnost za visoke izgube.

Dombrovskis je še dejal, da EU prepoznava tehnologijo veriženja blokov kot pomembno za finančne trge, zato bo Evropa to inovacijo sprejela in podprla. Kriptovalute pa so v zadnjem času postale špekulativni instrument, ki vlagatelje in uporabnike izpostavlja znatnemu tveganju izgube premoženja. Zaradi tega bo EU preučila, v kolikšni meri jih pokriva obstoječa zakonodaja in po potrebi pripravila dodatno. Ker obstoji precejšnja nevarnost pranja denarja in financiranja nezakonitih aktivnosti, bo Evropska komisija predlagala, da tudi za borze za kriptovalute in ponudnike denarnic velja direktiva o preprečevanju pranja denarja.

Tudi slovenski FURS pripravlja smernice, kako se bo obravnavalo trgovanje s kriptovalutami. Rudarjenje je že sedaj obdavčeno, saj gre za dejavnost, medtem ko bo trgovanje s kriptovalutami obdavčeno le, če bo šlo za dejavnost. Ni še jasno, kako bo FURS določil, kdaj je trgovanje dejavnost. Navajajo, da so ključni elementi neodvisnost, samostojnost in trajnost dejavnosti. Prav tako še niso jasne podrobnosti, kako in kdaj prijaviti rudarjenje (ob pridobitvi kriptovalute, ob prenosu v denarnico, ob prenosu na borzu, ob izplačilu ...).