Ruska centralna banka želi prepovedati uporabo kriptovalut

Matej Huš

20. jan 2022 ob 22:20:51

Ruska centralna banka je najodločneje doslej izrazila svoje nasprotovanje kriptovalutam. Direktorica oddelka za finančno stabilnost Elizaveta Danilova je na tiskovni konferenci ob predstavitvi poročila o kriptovalutah dejala, da centralna banka zagovarja prepoved uporabe kriptovalut. Prepovedali bi rudarjenje, trgovanje in uporabo, samo lastništvo (ki ga je praktično nemogoče dokazovati) pa bi ostalo legalno.

V poročilu so ugotovili, da so kriptovalute izjemno volatilne in se pogosto uporabljajo za nezakonite posle. Hkrati otežujejo izvajanje monetarne politike, ker ljudem omogočajo iznos denarja iz uradnega sistema in nacionalnega gospodarstva. Rusi so v enem samem mesecu (novembra) po uradnih podatkih izvedli za pet milijard dolarjev transakcij s kriptovalutami, kar ni zaskrbljujoče. V Rusiji je sicer že trenutno prepovedano plačevati s kriptovalutami, centralna banka pa si prizadeva še za širitev omejitev, vključno z investiranjem vanje. Tudi rudarjenje je po mnenju regulatorja problematično. Po eni strani stimulira povpraševanje, po drugi strani pa predstavlja neproduktivno trošenje električne energije, kar ogroža zanesljivost dobave ostalim odjemalcem. Centralna banka želi nadzirati delovanje menjalnic v Rusiji in od tujih menjalnic pridobiti podatke o ruskih državljanih, ki jih uporabljajo.

Rudarji iz Rusije nad stališčem niso presenečeni, saj je centralna banka že v preteklosti na kriptovalute gledala z nenaklonjenostjo. V Rusiji je rudarjenje sicer precej popularno, investitorji pa očitno ne verjamejo, da ga bo Rusija dejansko prepovedala, saj se bitcoin po novinarski konferenci ni premaknil. Iz največje menjalnice Binance so sporočili, da si vedno želijo dialoga s centralno banko in da izvajajo vse potrebne ukrepe za zaznavanje odklonov.