EU sprejela zakon o regulaciji kriptovalut

Jurij Kristan

18. maj 2023 ob 08:51:41

S pozitivnim glasovanjem v Evropskem svetu se je zaključilo sprejemanje krovne uredbe o regulaciji kriptovalut MiCA, ki določa obsežne dolžnosti ponudnikov storitev, ki bodo odslej odgovorni za izgube strank v primeru kraje.

Evropska unija si že približno tri leta prizadeva vzpostaviti vseobsegajoče pravno ogrodje za regulacijo trga kriptovalut. Lanskega junija so bile dorečene končne postavke uredbe Markets in Crypto Assets ali MiCA, sprejemanje pa je spričo raznih zastojev trajalo še skoraj celotno nadaljnje leto. V torek se je po soglasnem sprejetju v Evropskem Svetu in podpisih finančnih ministrov postopek sprejemanja uredbe zaključil; objava v uradnem listu bo v roku dveh mesecev, po še enem letu pa bo vstopila v zakonsko veljavo - se pravi sredi leta 2024. Smisel Mice je v prvi vrsti zaščita evropskih strank pred kriptoprevarami in omejitev rabe kriptovalut v nečedne namene, se pravi pri prenosih denarja v organiziranem kriminalu. Zato ni presenetljivo, da naj bi glede na komentarje pristojnih odmeven propad menjalnice FTX sprejemanje precej pospešil.

Zajeten sveženj določil med drugim zapoveduje, da bodo morali vsi ponudniki storitev, kot so menjalnice in ponudniki denarnic, imeti veljavno licenco. Hkrati bodo odgovorni za izgube komitentov v primeru kraj, zagotoviti pa bo potrebno tudi delno sledljivost denarja in možnost blokade transakcij, in sicer pri prenosih nad 1000 evrov med zasebniki in menjalnicami. Zanimiva je tudi zapoved o javljanju porabe elektrike, s čimer želi EU slediti ogljičnemu odtisu kriptoindustrije. In nenazadnje, poleg so se evropski ministri zedinili tudi okoli dolžnosti ponudnikov storitev pri poročanju o premoženju komitentov evropskim davčnim uradom, s čimer se želijo boriti proti odtekanju denarja v davčne oaze.

Končni namen Mice naj bi bil sicer po težnjah evropskih uradnikov sprega z drugimi velikimi pravnimi okolji po svetu, v prvi vrsti britanskim in severnoameriškim, kjer morajo podobne zakone še sprejeti.