Tesla lani z dvema milijardama minusa

Matej Huš

9. feb 2018 ob 11:10:43

Proizvajalec električnih vozil Tesla sicer navdušuje z napovedmi in prototipi, a podjetje ima še vedno težave z množično proizvodnjo in poslovnim rezultatom. V minulem letu je Tesla ustvarila dve milijardi dolarjev izgube, kar je največ doslej, a hkrati manj od napovedi. Kljub temu Elon Musk ostaja optimističen in zatrjuje, da bodo do sredina leta dosegli proizvodne načrte, ki znašajo 5000 vozil na teden.

Z denarjem Tesla težav nima, saj so lani ljudje množično vplačevali rezervacije za prihajajoč tovornjak Semi in športnika Roadster. V letu 2017 so tako prihodki podjetja znašali 12 milijard dolarjev. Tesla zagotavlja, da so izgube le začasne narave in da se bo poslovanje izboljšalo, ko bo proizvodnja narasla, saj povpraševanje po izdelkih zelo očitno obstaja. To naj bi se zgodilo že sredi tega leta. Musk zatrjuje, da bo Tesla letošnje leto sklenila z dobičkom tudi po konzervativnih splošno sprejetih računovodskih standardih (GAAP). Spomnimo, da so enako obljubljali že v začetku leta 2016.

Takrat je Tesla resda potem zabeležila edino pozitivno četrtletje, sicer pa je Tesla vse od leta 2015 do danes čisto vsako četrtletje končala v globokem minusu. Lanska štiri četrtletja so bila v resnici najslabša v zgodovini podjetja.

Proizvodnja modelov Tesla S in X poteka solidno, mora pa Tesla nujno prebroditi začetne težave in končno pospešiti proizvodnjo modela 3, ki so ga predstavili julija lani. V prvem četrtletju so takrat zaradi težav dobavili le 266 teh avtomobilov. Sedaj so številke nekoliko zrasle, in sicer so v četrtem četrtletju izdelali 1550 modelov 3. Do konca marca želijo to številko dvigniti na 2500 na teden, do konca junija pa na 5000 na teden.

Ob enem se Tesla ne ustraši niti obrobnih projektov, kot je bila gradnja superbaterije v Avstraliji. Glede prihodnosti Musk obljublja, da naj bi v štirih letih proizvajali že 100.000 tovornjakov letno, hkrati pa obljubljajo še daljši domet od 800 kilometrov. Toda Musk je obljubil že marsikaj in običajno se je najbolj zmotil prav pri časovnicah.