Intel popravil popravek za Spectre v Skylake

Matej Huš

9. feb 2018 ob 11:30:18

V drugo gre rado, pravi Intel, ki je izdal nov popravek za ranljivost Spectre 2 v svojih procesorjih. Zaradi ranljivosti Spectre je bilo treba popraviti mikrokodo procesorja, kar je Intel sprva storil zelo površno. Popravek, ki so ga izdali januarja, je povzročil nestabilnost sistemov, saj so se pojavljali nepričakovani ponovni zagoni in podobno. Zato je Intel konec meseca uradno izjavil, da namestitev tega prvega popravka odsvetuje.

Sedaj jim je uspelo, so sporočili iz Intela. Prvotno so ponovne zagone opazili le na starejših procesorjih iz družin Broadwell in Haswell, a so jih kasneje videli tudi na novejših Skylakih. Microsoft je celo sporočil, da so imeli primere, ko je popravek celo povzročil izgubo podatkov. V začetku tedna je Intel poslal popravke mikrokode za Skylake svojim OEM-odjemalcem in partnerjem, kmalu pa sledijo tudi ostale družine procesorjev. Končni uporabniki bodo tako popravke večinoma prejeli od proizvajalca oziroma sestavljavca računalnika kot posodobitve firmwara.

Popravka za ostale družine, torej Broadwell in Haswell, še ni. Prav tako trenutni popravek ni namenjen Kaby Lake, Skylake X ali SP ali Coffee Lake.