Izšel Firefox 58

Matej Huš

23. jan 2018 ob 20:53:56

Z veliko pompa je Mozilla novembra izdala 57. verzijo Firefoxa, ki je prinesel projekt Quantum za hitrejše delovanje, nov videz in skorajšnjo ukinitev dodatkov (add-ons). Napovedali so, da je to šele začetek tektonskih premikov v Firefoxu, zato smo z zanimanjem pričakovali naslednje verzije. Prva nova je izšla danes, in sicer je prispel Firefox 58. Glavni novosti sta opcijski Tracking Protection in nov način za uporabo večnitenja pri izrisu strani, ki bo hitrejši. Cilj je, da bi pri prikazovanju strani spet ozko grlo postala internetna povezava in ne več hitrost procesorja.

Tracking Protection ni nič novega, saj ga ima v zasebnostnem načinu že dolgo časa. Gre za mehanizem, s katerim Firefox blokira reklame, sledenje prek analitike, piškotke, trajne piškotke, gumbe za deljenje na družabnih omrežjih in ostale komponente strani, ki nam kradejo zasebnost. Dobrodošel stranski učinek te funkcije je tudi hitrejše nalaganje strani, ker odpade cel kup navlake. Mozilla rada izpostavi, da so lani izmerili, da je Firefox pri uporabi Tracking Protection dvakrat hitrejši pri nalaganju strani kakor Chrome. V Firefoxu 58 ta možnost Tracking Protection končno na voljo tudi v običajnem načinu brskanja, ne da bi zaganjali Private Browsing.

Naslednja pomembna novost pa je uporaba večjedrne arhitekture modernih procesorjev. Že v prejšnji verziji je Firefox uporabljal več niti, a je pri izrisu ene strani večino opravil izvedla ena niti. Sedaj pa je izris učinkoviteje paraleliziran. Prvi korak, to je priprava ukazov za izris, še vedno teče v eni niti, se pa potem dejansko opravilo razdeli. To je pomembno pri pomikanju po strani ali na straneh z dinamično (premično, video) vsebino, kjer imam brskalnik le 16 milisekund časa, da izriše posamezen piksel, sicer je pri 60 Hz zatikanje očitno. Novi Firefox to počne hitreje. Postopku se pravi OMTP.

Druge novosti so še drugačna (hitrejša) obravnava JavaScripta, varnostni popravki, novi (nazaj nezdružljivi) uporabniški profili in vrsta drugih malenkosti.