Popravek za AMD-jeve procesorje deluje, težave za Intel

Matej Huš

19. jan 2018 ob 08:00:08

Microsoft je rešil težave s popravkom za AMD-jeve procesorje, ki odpravlja ranljivost Spectre in ki je imel ob prvi izdaji neželen stranski učinek, zaradi katerega so računalniki s starejšimi AMD-jevimi procesorji obviseli. Zaradi tega je Microsoft prvotni popravek, ki je izšel 3. januarja, prenehal ponujati za AMD-jeve procesorje. Nova verzija popravka deluje na vseh AMD-jevih procesorjih. Kdor ima to nesrečo, da je namestil starega, ga mora nekako odstraniti, da bo sistem spet deloval, potem pa lahko namesti novega.

Imajo pa težave lastniki nekaterih Intelovih procesorjev. Ker so Intelovi procesorji ranljivi na oba napada, torej na Spectre in Meltdown, je Intel izdal popravek za mikrokodo v procesorjih. Toda ta ni brez napak, saj nekateri uporabniki procesorjev iz družin Ivy Bridge, Sandy Bridge, Skylake in Kaby Lake poročajo, da se njihovi računalniki po namestitvi popravljene mikrokode nepričakovano ponovno zaganjajo. Intel je težavo potrdil. Trenutno ugotavljajo, kaj je razlog za te težave in pričakujejo, da bodo naslednji teden izdali beta verzijo novega popravka, ki teh težav ne bo imel. Glede na vso zmedo je tako najboljše priporočilo z nameščanjem kakršnihkoli popravkov na kateremkoli nivoju še počakati, če ne sodimo med ogrožene in izpostavljene uporabnike.

Čedalje več pa je tudi preizkusov, koliko so procesorji po namestitvi popravkov dejansko počasnejši. Prvotne ocene, da bi lahko bili tudi 30-50 odstotkov počasnejši, se razen v sintetičnih testih niso uresničile. Rezultati pa kažejo, da 10-odstotne upočasnitve niso nič nenavadnega, v skrajnih primerih do 20 odstotkov. To priznava tudi Intel.