Pomanjkanje Intelovih procesorjev se stopnjuje

Matej Huš

12. mar 2019 ob 21:58:48

Kdor je v zadnjih mesecih naročal kakšen Intelov procesor, ga je lahko negativno presenetil dolg dobavni rok. V drugi polovici minulega leta je začelo zmanjkovati procesorjev. Veliki proizvajalci računalnikov, HP, Dell in Lenovo, so v posameznih trenutkih beležili celo 5-odstotno pomanjkanje procesorjev glede na potrebe. Posamezni tajvanskih proizvajalci so bili nepripravljeni, tako da jih je udarila kar 10-odstotna vrzel pri dobavi Intelovi procesorjev. Pomanjkanje pa se lani ni iznihalo, temveč se nadaljuje tudi v tem letu, kar smo občutili tudi v Sloveniji. Dobavni roki posameznih računalnikov znašajo tudi 90 dni.

Kot kaže, se situacija še ne bo izboljšala. Pri Digitimes Research ocenjujejo, da se bo vrzel sicer skrčila na 2-3 odstotke, a pomanjkanje bo še vsaj do poletja. Eden izmed razlogov je visoka prodaja Chromebookov, ki imajo Intelove procesorjev, zato jih zmanjkuje drugod. Najbolj primanjkuje serij Core i5, slabo pa kaže tudi drugim modelom (družine Apollo Lake in Gemini Lake), ki so primerni za manj zahtevne uporabnike.

Na račun pomanjkanja Intelovih procesorjev uspeva AMD. Tržni delež njegovih prenosnih računalnikov je v prvem letošnjem četrtletju porasel z lanskih 9,8 odstotka na 15,8 odstotka. Pričakujejo, da se bo delež še poveča, saj ima čedalje več Chromebookov AMD-jeve procesorje.

Intel naj bi v drugi polovici leta usposobil 14-nm proizvodne linije v ZDA in na Irskem, kar bo razrešilo probleme. Do 10 nm pa se bomo kljub Intelovim obljubam še načakali.