Apple znatno otežil menjavo baterij v iPhonu

Matej Huš

8. avg 2019 ob 22:12:45

Apple sicer nikdar ni bil posebej naklonjen samostojnim popravilom iPhona, zato je bilo uradno tudi baterije treba menjati na pooblaščenih servisih. Vseeno pa so številni mojstri zamenjavo izvedli doma in če so bili pazljivi, težav ni bilo. To obdobje se sedaj končuje. Na iFixit so ugotovili, da je Apple sedaj programsko zaklenil baterije. Če baterijo zamenjamo sami, bo iPhone ob vklopu prikazal opozorilo, da pristnosti baterije ni moč zagotoviti, zaradi česar funkcija Battery Health ne bo delovala. To se zgodi tudi, če kupimo in vgradimo uradno Applovo baterijo (ali pa če vzamemo baterijo iz drugega aparata), a tega ne storimo na uradnem servisu, temveč sami. Opozorilo lahko odstrani le servis ali Apple sam.

Baterije imajo namreč mikrokrmilnik Texas Instruments, ki vsebuje tudi funkcijo preverjanja pristnosti. Ta omogoča, da se baterije in iPhonovo vezje sparita, torej drug drugemu predstavita in spoznata. Če ključ ni pravilen, dobimo opozorilo o napaki, ki ga lahko odstrani le pooblaščeni serviser. Nova omejitev velja za iPhone XR, XS in XS Max, ki imajo iOS 12 ali novejši. Apple vztraja, da gre za varnostni ukrep, ki bo uporabnike zaščitil pred nevarnimi neoriginalnimi baterijami, ki se lahko napihnejo in v najslabšem primeru vnamejo. Hkrati s tem zagotavljajo, da so izdelki popravljeni pravilno in varno ter na način, ki omogoča recikliranje iztrošenih komponent.

Telefon z neoriginalno zamenjano baterijo sicer še vedno deluje, a nas redno pozdravlja obvestilo o "nevarnosti". Gre torej za še en ukrep priklepanja uporabnikov na pooblaščene servise, ki je podoben nekaterim proizvajalcem vozil, ki po določenem številu prevoženih kilometrov vklopijo opozorilno lučko, ki jo lahko izklopi le serviser.