Apple predstavil iPhone X, iPhone 8 in iPhone 8 Plus

Matej Huš

13. sep 2017 ob 11:07:27

Apple je predstavil nov pametni telefon iPhone, ki se deseti obletnici prvega modela prikladno imenuje iPhone X (in X se tudi izgovori deset). Predstavlja precejšnje odstopanje od uveljavljenega dizajna iPhonov, še vedno pa z njim Apple cilja najviše. Telefon ima zaslon OLED ("Super Retina") z ločljivostjo 2436 x 1125 točk, kar znese z diagonalo 5,8 palca 458 točk na točk na palec. To je največ med vsemi iPhoni, Apple pa dodaja, da je uspel rešiti težave s svetlostjo in barvno kalibracijo, ki so jih imeli prvi zasloni OLED. Zaslon je napet čez celotno prvo stran, medtem ko je zadnja sive ali srebrne barve.

Zanimiva novost je odsotnost fizičnega gumba Home. Telefon zato sedaj zbudimo tako, da se dotaknemo zaslona in podrsamo navzgor. Z odsotnostjo gumba Home je odšel tudi Touch ID, ki ga nadomešča Face ID. Telefon se odklene, ko prepozna naš obraz. V ta namen uporablja 30.000 točk, ki jih v infrardeči svetlobi projicira na naš obraz in ga prepozna. Sistem se imenuje True Depth Camera, prepoznal pa naj bi nas tudi, če imamo novo pričesko, očala ali kakšne druge dodatne na glavi. Sistem je po Applovih besedah tako inteligenten, da prepoznava majhne spremembe, ki se pojavljajo s časom, denimo če si pustimo rasti brado. Face ID naj bi bil z zanesljivostjo 1 : 1.000.000 bistvena izboljšava od Touch ID, kjer je verjetnost za napačen odklep 1 : 50.000. Kako vse skupaj deluje v praksi, bomo videli novembra, ko se bo telefon začel prodajati. Na včerajšnji predstavitvi Craigi Federighiju iz Appla najprej dvakrat telefona s Face ID namreč ni uspelo odkleniti. Sicer pa iPhone X poganja procesor A11, ki je tudi posebej prilagojen prav za že omenjeno biometrično analizo. Navaden A11 je 25 odstotkov hitrejši od A10, najhitrejši primerki pa bodo do 75 odstotkov hitrejši. Telefon ima še dva kameri zadaj z ločljivostjo 12 milijonov točk in optično stabilizacijo slike, aperturama f/1.8 in f/2.4Osnovni model iPhone X bo stal 1000 dolarjev in bo naprodaj od 3. novembra dalje.

Klasična naslednika iPhona 7 pa sta iPhone 8 in iPhone 8 Plus, torej prvikrat po letu 2009 nismo dobili nadgradnje v obliki črke S, temveč takoj višjo številko. Toda to ne pomeni, da so spremembe tektonske, saj iPhone 8 (Plus) v veliki meri sledi predhodnikoma. Ena izmed večjih novosti je brezžično indukcijsko polnjenje, zaradi česar je moral Apple zadnji del narediti iz stekla namesto iz aluminija. Apple uporablja standard Qi, kar pomeni, da bo deloval z obstoječimi podlogami za brezžično polnjenje. V notranjosti najdemo procesor A11 s šestimi jedri (enako kakor v iPhone X). Telefon bo stal 700 dolarjev v osnovnem modelu s 64 GB prostora oziroma 800 dolarjev za različico Plus. Večja modela z 256 GB bosta stala 850 in 950 dolarjev, prodaja pa se začne 22. septembra.