Motorola predstavila Droid Turbo 2 z nezlomljivim zaslonom in manjšega brata Droid Maxx 2

Matej Huš

29. okt 2015 ob 16:49:50

Dandanes so pametni telefoni v skoraj vseh pogledih že zelo dovršeni, največji pomanjkljivosti pa sta avtonomija in krhki zasloni. Proizvajalci sicer veliko truda namenjajo izboljšanju trdote, a to pomeni le, da se bo površina zaslona teže razila. Trdnost, torej odpornost na padce in deformacije, je povsem druga zgodba, ki še ni zadovoljivo rešena. Motorola, ki sicer sodi pod okrilje Lenova, se je odločila problem rešiti s surovo silo.

Droid Turbo 2
ima tako 5,4-palčni zaslon z ločljivostjo 2560 x 1440 in tehnologijo proti razbitju, ki jo je Motorola poimenovala ShatterShield. Zaslon je zgrajen iz petih plasti. Telefon lahko mečete po tleh in hodite po njem, pa se zaslon ne bo zvil ali zdrobil, trdijo. O tem so tako prepričani, da nudijo štiriletno garancijo na zaslon. In ne uporablja Gorilla Glassa, temveč plastični sprednji panel. Na predstavitvi so vsi telefon veselo metali po tleh in do zdaj na internet še ni pricurljala nobena fotografija Droida Turbo 2 z zlomljenim zaslonom, čeprav bo tudi to komu nedvomno uspelo. V notranjosti se skriva klasika: osemjedrni procesor Qualcomm Snapdragon 810 s 3 GB pomnilnika (štirikrat Cortex-A53 in štirikrat Cortex-A57), 32 GB ali 64 GB prostora, ki ga lahko razširimo s kartico microSD, ter kameri z 21 in 5 milijoni točk, torej lahko snemamo 2160p s 30 fps. Poganja ga Android 5.1.1.

Druga zelo pomembna novost pa je ogromna baterija, ki ima kapaciteto 3760 mAh. To je dovolj, da naprava zdrži 48 ur uporabe. Hkrati podpora tehnologijo QuickCharge, tako da priložen 25-W napajalnik telefon v 15 minutah napolni dovolj, da zdrži 13 ur. Mogoče je tudi brezžično polnjenje prek standardov PMA ali Qi, za enostavno plačevanje pa je podprta tehnologija NFC. Za zdaj je telefon omejen na ZDA in operaterja Verizon, kjer stane 620 in 720 dolarjev (a na obroke). Mimogrede, ob doplačilu 96 dolarjev je mogoče zunanjost telefona popolnoma prilagoditi svojim željam; s programom Moto Maker ga oblikujejo, potem pa ga tudi dobijo.

Drugi novinec pa je Droid Maxx 2, ki ga ne gre metati po tleh. Ima 5,5-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p, procesor Snapdragon 615, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora ter - zelo pomembno - skoraj enako zmogljivo baterijo s kapaciteto 3630 mAh. Gre za oskubljeno verzijo zmogljivejšega brata, ki je temu primerno tudi cenejša - 384 dolarjev.