Googlovi telefoni bodo vedeli, kdaj nam kdo gleda čez hrbet

Matej Huš

29. nov 2017 ob 08:18:33

Google za svoje telefone razvija funkcionalnost, ki nas bo opozorila, če kdo preko našega hrbta kuka v zaslon. Podrobno bodo sistem predstavili na konferenci Neural Information Processing Systems, ki bo prihodnji teden potekala v Kaliforniji, že sedaj pa lahko vidimo demonstracijo. Telefon uporablja sprednjo kamero, s katero snema dogajanje, ter strojno pamet, ki prepozna oči in smer pogleda. Analiza posnetkov deluje lokalno, zato oči in pogled zazna v dveh milisekundah, trdi Google.

Tehnologija, ki je za zdaj omejena na Googlove telefone Pixel, nastaja pod vodstvom inženirjev Hee Jung Ryu in Floriana Schroffa. Ko zazna, da nam nekdo gleda čez hrbet, skrije aplikacijo za vnos sporočil in prikaže posnetek kamere, ki ima dodano mavrico v smeri pogleda (končna realizacija bo bržkone drugačna). Avtorja tehnologije zagotavljata, da deluje pri različnih osvetlitvah in različnih položajih človeka.

Ni še znano, kako bo vplivala na avtonomije baterije. Nenehna uporaba sprednje kamere (ali pa vsaj med pisanjem sporočil) in analiza posnetkov namreč terja znatne količine energije. Poleg tega pa moramo Googlu zaupati, da čeprav nas bo snemal praktično ves čas, tega ne bo hranil na svojih strežnikih. Pri lokaciji se je že izkazalo, da Google ve o nas več, kot nam izda.