Google ve, kje smo, ne glede na nastavitve v Androidu

Matej Huš

21. nov 2017 ob 20:36:24

Pametni telefoni imajo kopico načinov za ugotavljanje lokacije, kar nam nemalokrat koristi, zato imamo te funkcije vklopljene. Kaj pa če izključimo ugotavljanje lokacije, ne uporabljamo nobenih aplikacij in v telefonu nimamo SIM-kartice? Izkaže se, da tudi v tem primeru telefon precej dobro ve, kje smo, in to sporoča (prek Wi-Fi) Googlu.

Vsaj od začetka leta telefoni z Androidom zbirajo podatke o bližnjih baznih postajah, iz česar lahko precej dobro ocenijo položaj, te podatke pa potem pošiljajo Googlu, česar Google niti ne zanika. Njihov tiskovni predstavnik je potrdil, da zadnjih 11 mesecev telefoni Googlu pošiljajo informacijo o bližnjih baznih postajah, kar Google uporablja za pošiljanje potisnih sporočil in dostavo sporočil. Te funkcije ni mogoče izključiti. Google sicer zatrjuje, da čeprav so podatke o celici mobilnega omrežja začeli zbirati januarja letos kot dodatno informacijo za zanesljivejšo dostavo sporočil, teh podatkov niso nikoli skladiščili, temveč so jih takoj zavrgli. Po razkritju pa so se odločili, da bodo v novih posodobitvah onemogočili pošiljanje teh podatkov na Googlove strežnike. Podatki se sicer pošiljajo šifrirano, tako da jih (če telefon ni okužen in jih pošilja na drug naslov) nepooblaščene oči ne morejo prebrati.

Iz podatka o bližnjih baznih postajah je s triangulacijo mogoče položaj določiti z natančnostjo nekaj sto metrov, če se nahajamo v urbaniziranem območju z večjo gostoto baznih postaj. Kako bi ta informacija Googlu pomagala pri dostavi potisnih sporočil, sicer ni jasno. Ker je zbiranje podatkov posledica letošnje spremembe v Firebase Cloud Messaging, so to počeli vsi telefoni z Androidom, ne le najnovejše verzije. Z Googlovimi strežniki so komunicirali takoj, ko so imeli možnost (mobilni podatki ali Wi-Fi) in ko so prišli v domet nove bazne postaje, četudi se telefon nanjo morebiti sploh ni povezal.