V Tesli uvajajo vrsto različnih izboljšav proizvodnje

Jurij Kristan

24. sep 2020 ob 20:51:22

V torek se je odvil Teslin dogodek Battery Day, na katerem je Elon Musk z druščino razlagal, katere optimizacije proizvodnje baterij in avtomobilov uvajajo v želji, da bi v roku treh let lahko ponudili "ljudski" električni avto s ceno 25.000 dolarjev. To je bila tudi najpomembnejša od najav za potrošnike, razen tega pa je predstavitev v glavnem minila v tehničnih razlagah in brez konkretnejših demonstracij.

Industrija električnih avtomobilov je še vedno postavljena pred isti temeljni izziv kot ob ustanovitvi Tesle pred sedemnajstimi leti: vztrajno mora nadaljevati z nižanjem stroškov proizvodnje in posledično cen avtomobilov, da bi na srednji rok lahko dohitela zmogljivostno primerljive z motorji na notranje izgorevanje. Večina Teslinega dogodka Battery Day 2020 (skrajšani video povzetek), ki je zaradi distanciranja potekal v obliki drive-in parka, je bila tako osrediščena okoli množice posodobitev na praktično vseh stopnjah proizvodnje baterij in njihove vgradnje v avtomobile. Podjetje že sedaj poseduje velik delež elementov celotnega postopka izdelave, saj baterij ne kupuje čisto od zunaj, temveč sodeluje s Panasonicom pri njihovi izdelavi v tovarni Gigafactory One. Toda to ni dovolj, pravijo, saj želijo imeti pod svojo streho čisto vse, od dizajna baterij pa celo do rudarjenja ključnih snovi zanje, kot je litij. Le tako bodo lahko izvajali popolno "vertikalno integracijo", se pravi prilagajanje vseh stopenj proizvodnje, da bi v seštevku prišli do najvišjih možnih prihrankov, tako pri denarju kot času.

Ena osrednjih najav je bila v tem oziru nova oblika valjaste baterijske celice, z dimenzijami 46×80 milimetrov in posledično nazivom 4680. Njena poglavitna posebnost je odsotnost žičnatih povezav med elektrodama in zunanjostjo, ker so kontakti spiralno pritrjeni na ohišje, s čimer imajo elektroni v povprečju petkrat krajšo pot kot prej. Takšna ("tabless") celica naj bi imela okoli petkrat višjo količino energije in izhodno moč, pa za dober ducat odstotkov nižjo ceno od obstoječih tipa 2170 v Teslini uporabi. Pilotna proizvodnja že teče, podjetje pa bi se rado s čimprejšnjo serijsko osamosvojilo od Panasonica, ki doslej ni vselej dohajal želenih količin.

Musk in njegov podpredsednik za energijo Drew Baglino se tu nista ustavila in sta se lotila vsega, od robotske izdelave baterij do njihove vgradnje v karoserijo s čim manj porabljenimi različnimi avtomobilskimi deli. V anodi želijo imeti litij, narudarjen s lastnimi zmogljivostmi, za kar so že zakupili obsežna nahajališča in pričeli eksperimente z novimi načini predelave rude. V katodi se želijo povsem znebiti kobalta in ga nadomestiti z nikljem ter železom, tako zaradi cene kot dejstva, da kobalt dostikrat prihaja iz rudnikov s slabimi delovnimi pogoji. Razburljive so predvsem litij-železove celice, saj bi njihov nastop pomenil, da je Tesla zmogljivost katode iz železovega fosfata prignala do praktične uporabnosti. Takšne baterije imajo sicer nekaj nižjo hrambo elektrike od obstoječih, a so cenejše in se precej hitreje polnijo, kar bi bilo kot nalašč za poceni mestna vozila. In nenazadnje, Musk upa, da bodo čimprej zadovoljivo razvili tudi tehnologijo suhe izdelave elektrod. Slednje namreč trenutno proizvajajo z dragim in zamudnim mokrim postopkom; Tesla pa je lani kupila podjetje Maxwell, ki razvija proces z nanašanjem aktivnih delcev v obliki suhega praška. Toda, kot pravi Musk, zaenkrat tod okoli še niso na stopnji, ko bi si upal karkoli napovedovati.

Rezultat vsega opisanega naj bi bilo 56-odstotno znižanje cene baterijskega sklopa v avtomobilu v obdobju treh let, kar naj bi leta 2023 Tesli naposled omogočilo izdelavo poceni električnega avtomobila s ceno v rangu 25.000 dolarjev. Toda ob teh besedah velja omeniti dvoje. Prvič, Musk je nekaj podobnega obljubljal že pred dvema letoma, za leto 2021. Drugič, opisana prepolovitev stroškov na tri leta pravzaprav v industriji baterij vlada že zadnji dve desetletji, tako da s temi številkami Tesla ne izumlja ničesar revolucionarnega. Po drugi plati pa bi bilo verjetno res prelomno, če bi podjete ta uspeh doseglo zgolj z naštetimi tehničnimi optimizacijami, se pravi povsem brez upoštevanja vpliva količinskega dviga proizvodnje. Toda iz povedanega v bistvu ne vemo natančno, kakšna je v tem oziru situacija.

Razen tega je bila edina druga bistvena najava za kupce najdražji tip Modela S, Plaid, ki je nadgradnja obstoječega tipa Ludicrous. Vozilo s ceno v okolici 150.000 dolarjev naj bi prvi naročniki prejeli prihodnje leto, odlikuje pa se z navišjo hitrostjo 320 km/h, pospeševanjem z mesta do 100 km/h v dveh sekundah in dosegu prek 800 kilometrov. Toda to ni bilo dovolj, da bi prikrilo dejstvo, da sta Musk in Baglino večjidel govorila o slabo določeni prihodnosti. Tudi na sestanku z delničarji, ki je potekal pred prezentacijo, Musk ni povedal dosti več; še enkrat je omenil, da je prednaročil za Cybertruck "toliko, da jih ne šteje več" (v okolici 600.000) in obljubil, da v roku meseca lansirajo novo, veliko zmogljivejšo inačico Autopilota za samostojno vožnjo. Investitorji niso bili preveč presunjeni in po Battery Dayju so delnice padle za okoli pet odstotkov, kar je po letošnji težko razložljivi rasti kar realen odziv.