Izraelski SolarEdge predstavil domačo baterijo pod lastno znamko

Gašper Žejn

31. okt 2021 ob 21:09:20

Izraelski SolarEdge, ki ga v Sloveniji poznamo kot proizvajalca razsmernikov za domače sončne elektrarne, je pod lastno znamko predstavil baterijo za domačo rabo, ki ji pravijo Energy Bank. Pred tem so razsmerniki SolarEdge že imeli možnost sodelovanja z baterijami proizvajalca LG.

V osnovi gre za baterijo s kapaciteto 10kWh oz. uporabno kapaciteto 9,7kWh, ki je zmožna trajne moči 5kW, za 10 sekund pa tudi do 7,5kW vršne moči. Gre za zračno hlajeno litijevo baterijo na osnovi NMC kemije, ki jo je možno montirati zunaj ali znotraj. Ker so baterije na osnovi NMC razmeroma nestabilne, je možno dokupiti tudi gasilni aparat, ki se montira kar v ohišje baterije. Na en razsmernik je možno povezovati do 3 tovrstne baterije, zaenkrat pa izgleda, da so podprti samo enofazni razsmerniki.

Programska oprema omogoča bodisi maksimalni izkoristek proizvodnje iz lastne sončne elektrarne ali pa minimizacijo porabe (oz. prodajo viškov) v času dražjih tarif, nič od tega pa še ni v Sloveniji za končne uporabnike podprto s splošno dostopnimi obračunskimi tarifami, tako da taka investicija pri nas zaenkrat nima ekonomskega smisla.

Na spletu se da zaslediti ceno v nam bližnji Italiji v višini 7.300 EUR, verjetno brez montaže.