Samovozeč taksi prvi dan udeležen v nesreči

Matej Huš

10. nov 2017 ob 20:58:49

V sredo je v Las Vegasu začel redno voziti prvi avtonomni taksi (shuttle), ki ni imel voznika. Po več kot letu dni dolgi pilotski študiji se je francosko podjetje Navya v sodelovanju s še enim francoskim podjetjem Keolis in mestnimi oblastmi odločilo, da je čas zrel. Nekaj ur pozneje je bil samovozeči taksi udeležen v prometni nesreči, kar so mediji seveda takoj pograbili in napihnili. A v resnici je šlo zgolj za nekaj prask, krivec pa je bilo drugo vozilo. Navsezadnje, omenjeni taksi vozi povprečno s 25 kilometri na uro in ne more preseči 45 kilometrov na uro. Toda podobne nesreče vseeno odpirajo pomembno vprašanje - ali so pametni avtomobili preveč varni?

Taksi ni bil nič kriv, saj je med nesrečo stal v koloni. Vozilo pred njim je nepričakovano zapeljalo vzvratno in treščilo vanj. Zgodbo bi tu lahko zaključili, a vendarle se lahko vprašamo, kaj bi v tem primeru naredil človeški voznik. Zelo verjetno bi se naslonil na trobljo, kar bi morebiti neprevidneža v prvem vozilu predramilo. Kdor bi imel več časa in zbranosti, bi lahko tudi prestavil vzvratno in se sam malo odmaknil. Taksi je resda imel za seboj vozilo, a je bilo to odmaknjeno dovolj, da bi se lahko malo prestavil. Toda storil ni nič od naštetega, ker tega ni imel ne v programu niti tega ne omogočajo prometni predpisi. Zato je stal na mestu in čakal neizogibno.

Naredimo lahko tudi miselni preizkus. Če sredi noči stojimo pred rdečo lučjo in v vzvratnem ogledalu vidimo, da se nam z nezmanjšano hitrostjo približuje drugi avtomobil, bomo verjetno zapeljali na pločnik ali malce v rdečo luč. Samovozeči avtomobil ne bo storil nič od naštetega, če se bo strogo držal pravil. Res je, da avtonomna vozila še niso zakrivila nobene resne prometne nesreče niti niso bila udeležena v nobeni, kjer bi bil kdo huje poškodovan, a nelagodje ostaja. Statistika kaže, da niso nič manjkrat udeležena v manjše trke, čeprav vozijo absolutno pravilno. V prometu je predvidevanje pomembno in ljudje predvidevamo, da se bodo ostali vozniki odzivali podobno. Avtonomna vozila vozijo drugače, bolj varno, prej zavirajo, stojijo ob rumeni luč in podobno. Tega (še) ne pričakujemo, zato povzročajo zmedo med vozniki.

Dokler ne bodo na cesti izključno samovozeči avtomobili, bodo ceste še vedno nekoliko nevarne. V vmesnem obdobju, ko se bomo drug na drugega še navajali, pa bodo mogoče celo bolj nevarne kot sedaj. Ob tem seveda ne moremo prezreti lanske nesreče s smrtnim izidom, ko je voznik uporabljal asistenčni sistem. Uradno je bil kriv sam, saj je Tesla izrecno zapisala, da gre zgolj za pomoč in da je za vožnjo še vedno odgovoren voznik, ki pa tega ni upošteval. Teslini avtomobili pač niso samovozeči, temveč imajo zgolj asistenco.