Izteka se možnost brezplačne nadgradnje na Windows 10

Matej Huš

4. nov 2017 ob 00:18:14

Poltretje leto po izidu bo možnosti za brezplačno nadgradnjo na Windows 10, kot kaže, vendarle konec. Spomnimo, da je Microsoft v prvem letu po izidu vsem uporabnikom Windows 7 in 8 ponujal brezplačno nadgradnjo na Windows 10, pri čemer je bil tako vztrajen, da se je marsikomu nova verzija namestila nehote. Ko se je lani julija ta možnost iztekla, je Microsoft pustil odprto veliko luknjo, kako smo lahko še vedno zakonito prišli do brezplačnega Windows 10. Kdor je uporabljal kakršnokoli posebno tehnologijo (assistive technology), je lahko brez časovne omejitve nadgradil na Windows 10. Na spletnih straneh je pisalo le, da bodo o spremembi pogojev pravočasno obvestili.

Microsoft je tedaj uradno zapisal, da ta luknja ni namenjena izkoriščanju. Vladalo je prepričanje, da je Microsoft to storil zato, ker v Windows 10 od samega začetka tehnologije za ljudi s posebnimi potrebami niso bile popolnoma razvite, zato so ljudem pustili možnost kasnejše nadgradnje. Novejše verzije Windows 10 so te težave odpravile. A hkrati se Microsoft nikoli ni pretirano trudil zapreti možnosti za nadgradnjo na Windows 10.

Microsoft je zato sedaj brez velikega pompa popravil tozadevne spletne strani in po novem zapisal, da bo ta možnost nadgradnje obstajala le do konca tega leta. To pomeni, da prihodnje leto Windows 10 ne bo mogoče več dobiti brezplačno kot nadgradnjo. V praksi najbrž velikanskih sprememb ne bo, saj kdor je Windows 10 želel, si ga je verjetno do danes že namestil, medtem ko drugi iz različnih razlogov vztrajajo na starejših verzijah in bo tako tudi ostalo. Postavlja pa se vprašanje, ali bo Microsoft prihodnje leto zaostril politiko aktivacijskih kod za Windows 10, kjer je bil doslej precej liberalen.