Brezplačna nadgradnja na Windows 10 še vedno mogoča

Matej Huš

11. jan 2018 ob 16:49:37

Čeprav je Windows 10 izšel pred dvema letoma in pol ter je sprva predvideval enoletno možnost brezplačne nadgradnje, je ta še vedno mogoča. Prvo leto je bilo moč Windows 7 in Windows 8 povsem legalno nadgraditi na Windows 10 brez kakršnikoli omejitev, pozneje pa se je bilo treba malce znajti. Microsoft je možnost nadgradnje pustil odprto za ljudi, ki so uporabljali kakšne tehnologije za pomoč uporabnikom (assistive technology). Prvotni razlog je bila slaba podpora zanje v Windows 10, a sčasoma so jo uredili. Kljub temu je možnost za nadgradnjo ostala, le klikniti je bilo treba.

Microsoft je lani proti koncu leta vendarle sporočil, da bo 31. decembra 2017 konec tudi te možnosti. A z novim letom je Microsoft ocenil, da bi to možnost še malce podaljšal, zato so na spletni stran potihoma skrajni rok prestavili na 16. januar letos. Če ne bo kakšnih dodatnih sprememb, lahko torej še en teden brezplačno namestimo Windows 10 prek starejše verzije. Microsoft ni pojasnil razlogov za to odločitev.

Kdor torej želi nadgraditi Windows, mora zgolj potrditi, da uporablja tehnologije za pomoč uporabnikom, četudi jih ne. Takšna nadgradnja je povsem zakonita, če imamo seveda zakonito licenco za Windows 7 ali 8 (8.1).