Primer Samsung proti Applu iz leta 2011 še četrtič

Matej Huš

24. okt 2017 ob 00:26:13

Primer Apple proti Samsungu se po več kot šestih letih začenja znova. Gre za znamenito tožbo, ki jo je zaradi domnevnih kršitev patentov in modelov v pametnih telefonih zoper Samsung leta 2011 vložil Apple. Leta 2012 se je primer na prvi stopnji končal v Applov prid, saj je porota Samsungu naložila plačilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine. Toda odtlej se je postopek še tolikokrat ponovil, da je težko obdržati pregled na dogajanjem.

Višina prisojene odškodnine se je kasneje znižala na 929 milijonov dolarjev, ker je bil del sodbe razveljavljen in potem ponovljen. Samsung je predlani plačal 548 milijonov dolarjev, ker je iz odškodnine izpadlo nekaj kršitev, denimo kopiranje videza, postavitve, razstavitve in predstavitve izdelka (trade dress). Prav tako si je Samsung kljub plačilu pridržal pravico do izpodbijanja odločitve, česar se je seveda takoj lotil.

Toda Samsung se je pritožil tudi na vrhovno sodišče, ki je primer sprejelo v obravnavo - prvikrat v 122 letih, da je obravnavalo s patenti povezan primer - in lani decembra odločilo, da je način obračuna odškodnine povsem napačen. Sodišče je pritrdilo Samsungovi interpretaciji, da se mora odškodnina izračunati le od komponente v izdelku, ki krši model, ne pa tudi celote. Sodišče pa ni povedalo, kako naj se reši konkreten primer, temveč ga je le vrnilo nazaj na drugo stopnjo. Drugostopenjsko sodišče je odločilo, da gre primer nazaj na prvo stopnjo.

Sodnica Lucy Koh je včeraj objavila 35 strani dolg dokument, kjer je pojasnila, zakaj in kako bo potekalo ponovljeno sojenje. Prva obravnava bo že ta teden. Ključno je dejstvo, da gre v konkretnem primeru za dve različni stvari: oblikovalske modele (design patent) in uporabne modele (utility patent). Prvi ščitijo obliko, videz in postavitev izdelka, drugi pa uporabo in funkcije. Ko je vrhovno sodišče odločilo, da avtomatična uporaba celotnega telefona kot osnove za izračun odškodnine ni pravilna, sta strani že začeli pripravljati vse potrebno za četrto ponovitev sojenja pred poroto.

Lucy Koh je zapisala, da bo moral Apple dokazovati, kaj vse naj bi bilo treba vključiti v osnovo za izračun odškodnine, in ne obratno. Odločalo se bo na podlagi naslednjih meril: obseg zaščite modela (skice in besedilo), pomembnost dizajna glede na celoten izdelek, ali je dizajn konceptualno ločen od celotnega izdelka, fizični odnos med zaščitenim modelom in celotnim izdelkom. Končno odločitev pričakujemo prihodnje leto, ne glede na razplet pa ne bo bistveno vplivala na Samsung ali Apple. Gre za sorazmerno stare telefone, obe podjetji pa imata več kot dovolj denarja za morebitne odškodnine in sodne stroške.