Evropski varuhi zasebnosti še vedno nezadovoljni z Windows 10

Matej Huš

21. feb 2017 ob 17:37:08

Evropska unija še vedno ni zadovoljna z zagotavljanjem zasebnosti v Windows 10, čeprav je redmondski velikan že izvedel nekaj sprememb od prve, res vsiljive verzije. Evropski informacijski pooblaščenci, ki so združeni v Delovni skupini iz 29. člena, so včeraj sporočili, da so še vedno zaskrbljeni zaradi praks v Windows 10. Že konec minulega leta so pisali Microsoftu zaradi privzetih nastavitev, ki so po namestitvi Windows 10 brez dodatnega nastavljanja v Redmond pošiljale kopico podatkov o uporabniku. Skupina še vedno ni zadovoljna, so včeraj sporočili.

Preiskavo zoper Microsoft je zaradi suma kršitve zakonodaje o varstvu podatkov sprožil tudi švicarski informacijski pooblaščenec, ki je minuli mesec odkril kršitve, a ni izrekel globe, ker je Microsoft upošteval zahteve in Windows popravil. Tako so na primer dodali posebno okno (privacy dashboard), ki omogoča nastavljanje, kaj in v kolikšni meri želimo deliti z Microsoftom. Švicarji so bili s tem zadovoljni, EU pa še ne. Poleg splošnega postopka pred EU Microsoft preiskujejo tudi nekateri državni informacijski pooblaščenci v posameznih članicah, denimo v Franciji.

Delovna skupina je poudarila, da Microsoft zbira podatke za različne namene, vključno z oglaševanjem. Zaradi tega bi moral jasno in nedvoumno zapisati, kateri osebni podatki se zbirajo ter kako in v kakšne namene se obdelujejo. Brez tega je kakršenkoli uporabnikov pristanek nepoučen in zato neveljaven. Microsoft je izrazil pripravljenost sodelovati z delovno skupino pri iskanju rešitev, so še sporočili iz Bruslja.