Velik napredek v projektu Loon

Matej Huš

17. feb 2017 ob 21:02:59

Skoraj štiri so že minila od prvih resnih preizkusov Googlovega ambicioznega projekta Loon in v tem času so se inženirji že zelo dobro naučili krmiliti balone, s katerimi na zemlji zagotavljajo dostop do interneta. Z uporabo računalniškega učenja so stopili še stopničko više in se že povsem približali komercialni uporabi, tako da prve teste za končne uporabnike napovedujejo še to leto.

Google sprva v Loon sploh ni verjel, zato je dobil tudi ime Project Loon. Bil je pač zanimiv projekt, ki bi morda lahko vodil do uporabnega izdelka, verjetno pa ne bo. A projekt je proti pričakovanjem odlično napredoval, pri tem pa so rešili cel kup predvidljivih in tudi nepredvidljivih težav. Kot je bilo na primer dejstvo, da se je tkanina preluknjala, če so jo prepogibali ali po njej hodili v navadnih nogavicah. Sedaj so baloni rutinsko v zraku že več mesecev in brez težav obkrožijo svet.

To je bila tudi prvotna ideja. Imeti jato balonov, ki bi krožila okrog sveta, tako da bi bil nad izbranim področjem vedno viden vsaj en balon, ki bi nudil internetno povezavo. Potem pa so začeli ugotavljati, kako bi zmanjšali čas, ki ga balon potrebuje za povratek. Ni mu treba iti okrog sveta, temveč lahko kroži po manjši poti. Krmiljenje namreč poteka tako, da se balon dviguje in spušča, ob tem pa išče ugodne vetrove, ki ga bodo zanesli, kamor želimo. Sedaj je Google uspel balone nad želenim področjem držati tri mesece! To jim je uspelo z računalniškim učenjem, ki lahko zelo dobro modelira pogoje (vetrove) na višini 20 kilometrov, kjer se ti baloni nahajajo. Če bo šlo tako naprej, naj bi Loon kmalu zaživel tudi komercialno.