Kitajska blokirala Flightradar24

Matej Huš

9. nov 2021 ob 08:45:32

Priljubljena aplikacija in spletna stran FlightRadar24, ki omogoča spremljanje skoraj vsega letalskega prometa, bo na Kitajskem odslej nedostopna. Čeprav se FlightRadar 24 zanaša na javno dostopne podatke in sodelovanje tisočev prostovoljcev, ki imajo doma nameščene antene ADS-B za sledenje signalom z letal v bližini, se zdi to kitajskim oblastem grožnja za nacionalno varnost. Zaradi tega posamezniki in podjetja, ki se tudi v veliki meri zanašajo na FlightRadar24, ne bodo mogli več odjemati storitve.

Kitajska je zaskrbljena, da bi lahko tuje agencije tako pridobile podatke o kitajskem letalskem prometu, čeprav ni povsem jasno, kako si predstavljajo, da bo blokada storitve to odpravila. Na Kitajskem je lani veliko prahu dvignilo razkritje, da je nekdo naročil FlightRadarjev sprejemnik in želel aktivnost sodelovati v storitvi kot prostovoljec. A ob tem oblasti pozabljajo, da se dogaja prehod na satelitski ADS-B, za kar sploh ne bodo več potrebni sprejemniki na tleh. To bo očitno koristilo nad oceani in nad Kitajsko. Ob tem seveda velja poudariti, da FlightRadar24 že sedaj ne prikazuje vojaških letal.

Flightradar24 se ne uporablja le za zabavo, temveč se številna podjetja zanašajo nanj za podatke, kje so letala, torej ljudje ali tovor. To na primer zavarovalnicam pomaga pri analizi zamud, ki so lahko del zavarovalnega kritja, dostavnim službam pa kot dragocena informacija, kdaj bo tovor prispel. S Flightradarjem smo lahko spremljali tudi dogodke, o katerih oblasti ne poročajo posebej rade. Ko je izraelski premier novembra 2020 letel v Saudovo Arabijo, se je to najprej izvedelo na internetu, saj so opazili letalo. Tudi ko je finančna direktorica Huaweija Meng Wanzhou letela iz hišnega pripora v Kanadi, je bil na Flightradarju neposredni prenos.