Neposodobljeni letalniki DJI Spark bodo prizemljeni

Matej Huš

22. avg 2017 ob 21:52:36

Številne moderne elektronske naprave imajo neprijetno lastnost, da jih lahko proizvajalci na daljavo onemogočijo. Resda to navadno počno zaradi varnosti, a grenek priokus ostaja. Tako je največji svetovni proizvajalec letalnikov DJI napovedal, da bo s 1. septembrom onemogočil uporabo vseh svojih letalnikov Spark, ki jih lastniki ne bodo nadgradili na najnovejšo verzijo firmwara. Razlog je v hrošču, ki ga nadgradnja odpravlja, saj slednji lahko povzroči nekontrolirano strmoglavljenje letalnika zaradi izklopa. Razlog za obvezno nadgradnjo je v tem primeru povsem razumljiv, a vseeno je neprijetno že samo dejstvo, da ima DJI možnost onesposobiti letalnike.

Podobni primeri so se že dogajali. Najbolj razvpit je seveda pametni telefon Galaxy Note7, ki ga je Samsung po več pozivih k zamenjavi zaradi eksplozivnih baterij najbolj vztrajnim uporabnikom na koncu onesposobil kar na daljavo. Tudi tu je bil razlog varnostne narave in kot tak razumljiv. Spomnimo pa se lahko Googlove poteze, ko so zaradi prevzema izdelovalca pametnih naprav Nest onemogočili izdelke Revolv, katerih proizvajalca so bili kupili pred tem. Tu je bil razlog čisto pragmatičen, saj se podpora starim napravam ni več splača. Sonos pa je svojim strankam zagrozil, da jim bo naprave onemogočil, če ne bodo sprejeli novih pogojev uporabe.

Zdi se, da se v vseh segmentih pomikamo v smer čedalje več odvisnosti od proizvajalcev. Storitve v oblaku so najbolj kričeč primer, k temu pa lahko dodamo tudi različne najeme programske opreme, ki postajajo čedalje popularnejši, in strojne opreme. Zanimivo je, da to sprejemamo kot nekaj normalnega, medtem ko si v avtomobilski industriji ne moremo zamisliti, da bi nam proizvajalec onesposobil avtomobil, četudi k vpoklicu poziva zaradi na primer nedelujočih zavor.