Nadgradnja onemogočila pametne ključavnice

Matej Huš

16. avg 2017 ob 07:07:34

Pametne ključavnice RemoteLock 6i podjetja LockState so minuli teden odpovedale poslušnost, ko je LockState izvedel oddaljeno nadgradnjo (OTA) in jim programsko opremo (firmware) prepisal z napačno. Zaradi pomote so ključavnicam RemoteLock 6i poslali firmware od modela RemoteLock 7i, kar se je seveda končalo slabo. Zapis napačne verzije firmware poznamo iz časov flashanja matičnih plošč in v novejšem času nadgrajevanja (oziroma odklepanja) pametnih telefonov, kjer je napačna verzija napravo spremenila v ličen obtežilnik za papir (bricked). Nekaj podobnega se je zgodilo tudi ključavnicam.

Ker so po napačni nadgradnji popolnoma odpovedale poslušnost, jih ni bilo mogoče na daljavo popraviti s pravo verzijo. V stanovanja so uporabniki sicer še vedno lahko vstopili s fizičnim ključem, a je težava povzročila ogromno nevšečnosti. Prednost pametnih ključavnic je ravno v tem, da ni treba vsem ves čas nositi ključev, temveč zadostuje poznavanje gesla. LockState je tudi partner AirBnb. Obiskovalci dobijo geslo za vstop kar po elektronski pošti, tako da jim ob vselitvi ni treba čakati lastnika. LockState si je nabral veliko negativnih točk zlasti za odziva, saj najprej niso jasno sporočili, kaj je narobe. Kasneje pa so svojim strankam ponudili dve zelo slabi možnosti. Stranke lahko pošljejo zadnji del ključavnice na popravilo, kar pomeni, da bodo 5-7 dni brez. Lahko pa naročijo rezervnega, ki bo prispel v 14-18 dneh. V vmesnem času je edina možnost uporaba fizičnega ključa, brez katerega vstop ni mogoč, saj se vrata avtomatično zaklenejo ob zaprtju.

Tovrstni incidenti kažejo na nevarnosti, ki jih prinašajo pametne naprave in internet stvari (IoT). Odpoved naprave, ki stane 470 dolarjev zaradi posodobitve, na katero nimamo vpliva, ki nam oteži ali prepreči vstop v lasten dom, je strašljiva. RemoteLock je sporočil, da so v enem tednu problem rešili za 60 odstotkov strank.