V Evropskem Parlamentu razglabljali o prihodnosti samovozečih avtomobilov

Cveto Muhovec

3. maj 2016 ob 13:26:55

Evropski Odbor za transport in turizem (TRAN) je obravnaval prihodnost samo-vozečih avtomobilov. Obravnava je trajala dve uri in pol, vodil jo je Evropski poslanec in predsednik odbora Michael Cramer, član stranke Zelenih. Obravnava je bila časovno razdeljena na dva dela. V prvem delu sta svojo vizijo predstavila strokovnjak Stephan Neugebauer s skupine BMW in hkrati predsednik Evropskega cestnega raziskovalnega posvetovalnega odbora (ERTRAC) ter Beat Mueller z javnega avtobusnega prevoznika Swiss Postbus Ltd.

Njuna vizija samo-vozečega avtomobila prihodnosti je bila precej različna. G. Neugebauer, ki predstavlja BMW, vidi prihodnost samo-vozečega avtomobila zelo postopno, avtomobilu bi dali vse več avtonomije, človeku pa jo postopoma odvzemali. Sama podoba avtomobila naj bi še vsaj naslednjih 10 do 20 let ostala enaka. Po vprašanju enega izmed poslancev, na katerem nivoju avtomatizacije trenutno BMW je, g. Neugebaer odgovori, da so trenutno nekje na začetku stopnje 3 po lestvici SAE International, stran 20, kar pomeni da novi BMW avtomobili že spremljajo dogajanje v okolici in imajo sposobnost ukrepanja, vendar tega še ne počno. Problema v odgovornosti pri primeru nastopa prometne nesreče popolno avtonomnega avtomobila ne vidi, saj bodo za opazovanje dogajanja povsod nameščene kamere in bo iskanje krivca pravzaprav še poenostavljeno. Meni, da je trenutna zakonodaja za zavarovanje avtomobila zadovoljujoča, verjame tudi da bo prometnih nesreč veliko manj, jih pa ne izključuje. Na vprašanje glede zasebnosti pri zbiranju podatkov je g. Neugebauer pozval, naj podatke razdelijo na 3 glavne dele - tiste ki jih BMW lahko brezpogojno zbira (zaradi varnosti in napredka), tiste ki jih absolutno ne sme in tiste ki jih lahko občasno in s privolitvijo uporabnika.

Povsem drugačen pristop pa ima švicarsko podjetje Postbus. Ta meni, da je postopnost odveč, ter da je tehnologija dovolj zrela da bi popolno avtonomna vozila lahko uporabljali prej kot v desetih letih. Je mnenja, da jih začnemo previdno uporabljati takoj ter se iz njih učimo. Povprečno vozilo danes je v voznem stanju le 2 uri na dan, ostali čas pa čaka na parkirnem mestu. Pravi, da bi lahko število avtomobilov v obtoku zmanjšali za 90%. Zaradi tega so Decembra 2015 v Švicarskem mestu Sion testno začeli s projektom popolnoma avtonomnega minibusa, ki že prevaža potnike po mestu. Omejen je na meje mesta in ima le stojišča, volana ali drugih kontrol vozilo nima (razen ene tipke za ustavitev v sili). Pilotni projekt so začeli v majhnem mestu zaradi lažje birokracije, vozilo pa je omejeno na maksimalno hitrost 20km/h za vsak slučaj. Postopoma bodo hitrost zviševali. Trenutno minibusi vozijo po vnaprej določenih trasah, v bodoče pa želijo dodatni možnost avtonomnega taksija, ki bi ga oseba priklicala preko mobilne aplikacije. Programsko opremo za upravljanje vozila je razvilo francosko startup podjetje BestMile. G. Mueller pravi, da so ljudje navdušeni in da je strah, ki večkrat kroži po parlamentu, da ljudje tehnologije ne bodo sprejeli, odveč, sploh zaradi cen, ki bodo manjše od trenutnih možnosti prevozov od točke do točke.

Drugi del obravnave je bil usmerjen v prihodnost plačilnih sistemov na cestah z elektronskim cestninjenjem - na kakšen način narediti elektronsko cestninjenje čim bolj pošteno ter hkrati zmanjšati prometne konice (ob času prometnih konic bi bila lahko cestnina dražja).

Poslanec Cramer se je še pošalil, da se bo evropska avtomobilska industrija morala prilagoditi in bi kratica BMW v prihodnosti lahko pomenila Bicycle, Metro, and Walking (Kolo, Vlak in Pešec). Nekateri poslanci so izrazili strah, da če se zadeve EU loti napačno, lahko evropsko avtomobilsko industrijo doleti podobno kot Nokio.

Video obravnave v vseh Evropskih jezikih: klik!