Tudi Samsung bo preizkušal samovozeče avtomobile

Matej Huš

2. maj 2017 ob 18:51:51

Dolgemu seznamu proizvajalcev, ki preizkušajo avtonomna vozila, se pridružuje še eno podjetje, ki ga poznamo po pametnih telefonih. Samsung je v domači Južni Koreji dobil dovoljenje za preizkušanje samovozečih avtomobilov na javnih cestah, so včeraj sporočili s pristojnega korejskega ministrstva. V Južni Koreji ima tako dovoljenje že skoraj dvajset podjetij in drugih ustanov (recimo univerz), potem ko je prvo februarja lani dobil Hyundai. In Samsung bo uporabljal prav Hyundaijeva vozila, ki jih bo nadgradil z lastno tehnologijo.

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo Samsung dobil dovoljenje za to početje, saj avtonomna vozila razvijajo vsi njegovi konkurenti. Google, Uber, Waymo in Apple jih testirajo v ZDA, Samsung pa jih bo seveda na rodni grudi. Vsi našteti tudi uporabljajo Lexusove mestne terence (Uber tudi vozila Volvo), medtem ko bo Samsung uporabljal Hyundaijeve limuzine, ki bodo imele Samsungove napredne senzorje in sisteme za strojno učenje. Ne pozabimo niti, da je Samsung marca za osem milijard dolarjev kupil Harman International.

Južna Koreja je v zadnjem času tudi omilila pogoje za testiranje samovozečih avtomobilov na javnih cestah. Odslej zahteva, da je v vozilu prisoten en človek in ne več dva, prav tako pa dovoljuje vožnjo vozilom brez volana in stopalk.