HBO hekerjem ponudil 250.000 dolarjev

Matej Huš

12. avg 2017 ob 02:31:40

Zgodba o vdoru v HBO, v katerem so hekerji odnesli večjo, a za zdaj še nepotrjeno (navedbe hekerjev in HBO-ja se razlikujejo za več velikostnih razredov) količino materiala, s katerega objavo sedaj izsiljujejo plačilo odkupnine, postaja čedalje bolj bizarna. Potem ko so hekerji objavili videoposnetek, v katerem so zahtevali več milijonov dolarjev, a točnega zneska niso navedli, naj bi jim bil HBO po neuradnih podatkih pripravljen plačati 250.000 dolarjev.

Tako so v elektronskem sporočilu hekerjem zapisali v HBO-ju, je razvidno iz posnetka, ki ga je pridobil Variety. Sporočilo ima datum 27. julij, odkupnina pa je označena kot nagrada za odkrito ranljivost (bug bounty). Sporočilo je zapisano v presenetljivo mirnem tonu in kot kaže, želi HBO z njim pridobiti čas, da ocenijo situacijo in potencialno škodo. V njem HBO celo prosi za enotedenski odlog roka za plačilo, češ da v tako kratkem času ne morejo zbrati dovolj bitcoinov. Ves čas pa poudarjajo, da gre za plačilo za najdeno ranljivost in ne za odkupnino.

Če malo seštejemo datume, vidimo, da očitno HBO denarja ni izplačal. O vdoru so bili obveščeni 23. julija, 27. julija so torej hekerje prosili za enotedenski odlog in jim ponudili plačilo 250.000 dolarjev, poldrugi teden kasneje pa se je pojavil že omenjeni videoposnetek, v katerem hekerji zahtevajo okvirno 6-7 milijonov dolarjev. Toliko denarja zagotovo ne bodo dobili. Po neuradnih podatkih HBO od te ponudbe ni bil več v stiku s hekerji. Naslednjo potezo pričakujemo v ponedeljek, ko bodo hekerji verjetno začeli groziti z objavo vsebine naslednjega dela Igre prestolov.