Motiv za vdor v HBO izsiljevanje

Matej Huš

9. avg 2017 ob 00:40:09

Zgodba o vdoru v HBO iz minulega tedna, ki je na internet naplavila nekaj vsebin, še zdaleč ni končana. Nasprotno, sedaj smo končno izvedeli, kaj napadalci hočejo. Neznani napadalci, ki so se pod izjavo za javnost podpisali kot Mr. Smith, so objavili petminutni videoposnetek, v katerem od HBO-ja zahtevajo plačilo odkupnine, sicer bodo nadaljevali objavljanje ukradenega materiala. Da bi svoje grožnje podkrepili, so objavili še nekaj vsebin.

Točnega zneska, ki ga zahtevajo, niso navedli, so pa dejali, da želijo polletno plačo v bitcoinih. Dodali so, da letno z izsiljevanjem zaslužijo od 12 do 15 milijonov dolarjev. Na internetu so objavili 3,4 GB vsebine, ki jo sestavljajo v glavnem tehnični podatki o HBO-jevem računalniškem omrežju in administratorska gesla, zanimivejši pa so manjši drobci. Med njimi najdemo scenarij za peti del aktualne sezone Igre prestolov, ki bo na sporedu v nedeljo, elektronska sporočila HBO-jevega podpredsednika za film Leslieja Cohena, več internih dokumentov ipd. Skupno naj bi ukradli 1,5 TB podatkov, a HBO ponavlja, da po njihovih podatkih napadalci niso mogli odnesti toliko.

Medtem napadalci trdijo, da so napad na HBO pripravljali šest mesecev in da so morali kupiti podatke o neodkritih varnostnih ranljivostih (zero-day). Odkupnino zahtevajo v treh dneh, sicer bodo objavljanje nadaljevali. HBO je dejal, da se je vdor res zgodil in da ga še vedno preiskujejo, o plačilu kakršnekoli odkupnine pa seveda ni bilo govora.