Hekerji iz HBO-ja odnesli posnetke in scenarije

Matej Huš

1. avg 2017 ob 02:25:12

HBO je potrdil, da so bili žrtve hekerskega napada, v katerem so jim neznani napadalci odnesli za 1,5 TB materiala. O vdoru je prvi poročal Entertainment Weekly, HBO pa se je kasneje odzval z izjavo za javnost. Hekerji so odnesli še nepredvajane dele številnih nadaljevank, med njimi Ballers in Room 104, ki so že ušli na internet. Odnesli so tudi scenarij za (že posneto) četrto nadaljevanje aktualne sezone Game of Thrones, ki bo na sporedu prihodnjo nedeljo.

To ni prvi tovrsten primer, ne glede na vatle, ki jih uporabimo. Spomnimo, da so leta 2015 pred uradnim predvajanjem na internet ušli štirje deli Game of Thrones. Tedaj ni šlo za klasičen hekerski vdor, temveč so podatki pricurljali od insajderjev, ki so imeli predhodni dostop. HBO je zatem ukinil to možnost in odtlej novinarji in drugi privilegiranci nimajo več predčasnega dostopa do epizod. To pot pa je šlo za resnični hekerski napad, ki ga HBO, zunanji strokovnjaki in organi pregona že preiskujejo, je sporočil izvršni direktor HBO.

Spomnimo pa se, da vdori z namenom pridobiti še neobjavljeno vsebino niso nič novega. Majski vdor v Disney naj bi bil sicer bolj potegavščina, saj so hekerji grozili, da bodo objavili nov film v franšizi Pirati s Karibov, če Disney ne plača odkupnine. Disney ni plačal ničesar, filma pa tudi ni bilo na splet (bistveno hitreje kako sicer). Še bizarnejša pa je bila zgodba iz leta 2014, ko je parodija o severnokorejskem diktatorju tako razjezila neznane napadalce, da so vdrli v Sony Pictures.