V ZDA odkrili nove goljufive porscheje, VW priznal zavajanje glede porabe

Matej Huš

4. nov 2015 ob 20:07:45

V medijih je vihar zaradi Volkswagnove afere z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov iz dizelskih motorjev sicer nekoliko potihnil, a to ne pomeni, da imajo v Wolfsburgu kaj manj dela. Ameriška agencija za varstvo okolja EPA je sporočila, da so po njihovih podatkih goljufali tudi v vozilih znamke Porsche ter še nekaterih volkswagnih in audijih. Seznamu goljufivih vozil se tako pridružujejo vozila znamk Audi in Porsche s trilitrskimi dizelskimi motorji; doslej so bili problematični le dvolitrski. V ZDA so tako od danes naprej problematična vozila Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L in Q5. K tem je seveda treba prišteti še 11 milijonov vozil po celem svetu, za katera je Volkswagen že pred tem priznal, da so goljufiva.

Novica predstavlja veliko breme za novega Volkswagnovega izvršnega direktorja Matthiasa Müllerja, ki je na čelu podjetja zamenjal Martina Winterkorja, ki je kmalu po izbruhu afere odstopil. Müller je bil pred prevzemom zadnje funkcije izvršni direktor Porscheja, zato so se že pojavili pozivi k odstopu. Volkswagen se medtem brani in zagotavlja, da vozila Porsche nimajo programske opreme za goljufanje, temveč le programske funkcije, ki jih podjetje ni primerno razkrilo in opisalo v postopku homologacije. EPA vztraja, da imajo omenjeni motorji napravo (Auxiliary Emission Control Device), ki je Volkswagen ni razkril. V ZDA so kljub temu že ustavili prodajo Porscheja Cayenne.

To pa edina težava, ki je v teh dneh zadela Volkswagen. Medtem ko so izpusti dušikovih oksidov za povprečnega voznika precej abstrakten problem, je poraba goriva zelo realen faktor, ki se pozna v denarnici. Volkswagen je priznal, da je pri nekaterih model navajal prenizke vrednosti za porabo goriva in emisije ogljikovega dioksida. Prizadetih je 800.000 vozil v Evropi, ki je zaradi višjih cen kot v ZDA še posebej občutljiva na porabo goriva - gre za golfe, audije A3, VW Polo itd. Prizadeti so tako dizelski kot bencinski motorji! Volkswagen je za to novo težavo ustvaril še dve milijardi evrov rezervacij. Müller se je že opravičil. Spomnimo, da so za odpravo posledic afere z dušikovimi oksidi pripravili že 6,5 milijarde evrov rezervacij. Delnice podjetja so po razkritju nove afere izgubile še slabih deset odstotkov in so na najnižji ravni v zadnjih štirih letih.

V Nemčiji so že napovedali, da bodo ponovno testirali vsa vozila znamk Volkswagen, Audi, Škoda in Seat, ki so trenutno naprodaj. Preverili bodo izpuste dušikovih oksidov in ogljikovega dioksida.