Neznanci napadli Pravno informacijski sistem Republike Slovenije

N/A

27. maj 2021 ob 12:53:12

Pravno informacijski sistem Republike Slovenije - PISRS - je nedosegljiv že od ponedeljka. Namesto vsebin se pokaže zgolj opravičilo, da je stran trenutno nedosegljiva. Nekoliko več informacij nudi novica na spletni strani gov.si, ki pove, da je prišlo do varnostnega incidenta v zalednem sistemu spletišča PISRS. Napadalec naj bi vdrl prek zelo stare in varnostnih lukenj polne, nevzdrževane namestitve Apache Solr.

PISRS je v upravljanju Službe vlade za zakonodajo, skozi leta pa je postal nepogrešljiv pripomoček za vpogled v aktualni nabor predpisov, saj je SVZ vsako spremembo dodal v sistem ter s tem javnosti nudil predpise v čitljivi obliki. Predvsem PISRS prihrani ogromno časa posameznikom, saj bralcu ni potrebno zamudno brskanje po Uradnem listu, iskanje zadnjega uradnega prečiščenega besedila, prebiranje za spremembami predpisa, ter ročno dodajanje vseh sprememb, da dobi ažurno različico.

Vse pristojne službe si prizadevajo, da bi PISRS obudili nazaj v delovanje v najkrajšem možnem času (daljšem od štirih dni).

Vabljeni, da v komentarju napoveste koliko dni bo trajala obnovitev nevzdrževanega sistema iz nevzdrževanih varnostnih kopij.

Dodatek: Stran bo očitno na voljo kmalu, saj je država napad predvidela in naročila novo verzijo s predvideno dobavo 31.5.2021.