Napad na Sony Pictures povzročil umik filma

Matej Huš

18. dec 2014 ob 22:34:36

Ameriški obveščevalci so za The New York Times neuradno potrdili, da je bila Severna Koreja "bistveno udeležena" v napad na Sony Pictures, za katerega je odgovornost prevzela neznana skupina z imenom Guardians of Peace (GOP). V Beli hiši naj bi resno razpravljali o vprašanju, ali Severno Korejo javno obtožiti vdora ali ne. Od lani tovrstno žuganje Američanom ni tuje, saj so na primer Kitajsko že javno obtožili vdorov in njihove vojake postavili pred sodišče (kamor seveda ne bodo nikoli šli).

V Beli hiši se želijo izogniti neposrednem soočenju s Severno Korejo, ki bi državi lahko dalo povod za resnično sovražnost do ZDA in povračilne ukrepe. Spet pa se kot glavni problem izpostavlja prihajajoči film The Interview, v katerem se pripravljajo na atentat na severnokorejskega predsednika.

Ker je GOP Sonyju zagrozil, da bodo dobili božično darilo, kot si ga ne predstavljajo, še pred tem pa so grozili zaposlenim, katerih osebne podatke so ukradli, filma ne bo. Poleg objave neznanih slikovnih datotek so zagrozili s terorističnim napadom v fizičnem smislu, česar sicer vsi ne verjamejo. Najprej so štiri največje kinematografske družbe (Regal Entertainment, AMC Entertainment, Cinemark in Carmike Cinemas ) vseeno odpovedale predvajanje filma, kasneje pa je Sony sporočil, da film sploh ne bo izšel. Vse to priča o resnosti besed virov blizu Sonyja, ki pravijo, da gre za najresnejši računalniški napad na ZDA v zgodovini.

Severna Koreja napad zanika, preiskovalci pa preverjajo tudi možnost, da so imeli napadalci pomoč od znotraj. Wall Stret Journal piše, da naj bi napad izvedla elitna enota 121 v severnokorejski izvidnici. Raziskovalci sicer pravijo, da napad ni bil posebej sofisticiran, izdelan ali precizen, bil pa je dovolj učinkovit, da je povzročil škodo. Pri tem jim je Sony izdatno pomagal s površno varnostno politiko. Po pošti so si v besedilni obliki pošiljali gesla in podobno. Skupno naj bi bilo tako ukradenih 100 TB podatkov.

Vsekakor pa se je prvikrat v zgodovini zgodilo, da so hekerji uspeli izsiliti umik kakšnega filma z grožnjami.