Hekerji Disneyju ukradli Pirate s Karibov: Plačajte ali pa bomo objavili film

Iztok Hočevar

17. maj 2017 ob 15:27:31

Hekerji so vdrli v informacijski sistem Disneyja in ukradli zaenkrat neznan film. Novica je v medije ušla iz podjetja po razkritju dogajanja zaposlenim s strani direktorja Disneyja Boba Igerja. Ta je razkril, da hekerji zahtevavajo za sedaj javnosti neznano vsoto, ki jo mora podjetje plačati v bitcoinih, drugače bodo film objavili na spletu. To naj bi naredili v večih korakih. Že v naslednjih dneh naj bi se tako na internetih znašlo prvih pet minut filma. Če pa bo Disney še naprej odlašal s plačilom odkupnine, se bodo vsakih par dni na spletu pojavili posamezni odseki filma, ki bodo dolgi 20 minut. Iger je zaposlenim sicer dejal, da podjetje zagotovo ne bo plačalo odkupnine hekerjem.

Večje število medijev pa že poroča, da so hekerji ukradli peto reinkarnacijo franšize Pirati s Karibov, v katerih igra tudi Johnny Depp. Film bodo začeli predvajati 25. maja, tako da hekerji nimajo več veliko časa.

Hekerski vdori v podjetja iz zabavne industrije sicer niso nič novega. V javnosti je najbolj odmeval primer iz leta 2014, ko so hekerji vdrli v filmski studio Sony Pictures in od podjetja zahtevali, da preneha z distribucijo filma The Interview. Ta je v slabi luči prikazal diktatorja Severne Koreje Kim Jong-Una, zato se je takrat domnevalo, da hekerji prihajajo iz te izolirane države.