Vdor v Binance hekerje obogatil za 7000 bitcoinov

Dare Hriberšek

8. maj 2019 ob 17:46:05

Binance, gre za eno večjih kriptomenjalnic, ki za svoje člane tudi hrani bitcoine in druge kriptovalute, je minuli torek doživela obsežen vdor, pri katerem so nepridipravi v enem zamahu odnesli za 41 milijonov dolarjev bitcoinov. Upravljavci so se takoj odzvali s prepovedjo dvigov sredstev, napovedali pa so tudi, da bodo škodo krili iz lastnega sklada za izredne dogodke.

Napadalci so za napad uporabili več tehnik, med drugim phishing in namestitev zlobne kode, s čimer so si pridobili gesla za dvostopenjsko avtentikacijo in API ključe. Vse to jim je dalo dostop do vroče denarnice, ki je tedaj za potrebe transakcij med člani vsebovala približno 2 % vsega kripto-premoženja menjalnice. Preostale denarnice so po zagotavljanju predstavnikov Binanc ostale nedotaknjene. Vdiralci so bili potrpežljivi in so počakali, da so si pridobili dostop do velikega števila računov, nato pa v eni potezi dvignili že omenjeni znesek. Upravljavci so transakcijo sicer zaznali in jo poskušali blokirati preden bi bila izvršena, a neuspešno.

Changpeng Zhao, izvršni direktor Binanc, je na Twitterju priredil AMA (Aske ME Anything), kjer je pojasnil, da so takoj začeli delati na preprečevanju podobnih napadov, vzpostavili pa so tudi stik s preostalimi kriptomenjalnicami, s čimer želijo doseči blokado ukradenih bitcoinov.