Vodjo BTC-e bo Grčija izročila Rusiji in ne Franciji ali ZDA

Matej Huš

17. sep 2018 ob 08:17:26

Grško vrhovno sodišče je odločilo, da bodo vodjo nekdanje kriptoborze BTC-e Alexandra Vinnika izročili Rusiji. Vinnik je bil v Grčiji aretiran pred dobrim letom, njegovo izročitev pa so zahtevale ZDA, Francija in Rusija. Devetintridesetletni ruski državljan je svoj čas vodil eno največjih borz, prek katere je steklo več kot tri odstotke vseh bitcoinskih transakcij, osumljen pa je, da je v tem času opral več kot štiri milijarde dolarjev (za primerjavo: celoten promet BTC-e v svoji zgodovini je bil sedem milijard dolarjev). Povezan naj bi bil tudi s stečajem japonske borze Mt.Gox, saj so ukradeni bitcoini po več ovinkih končali v denarnicah pod njegovim nadzorom. Na BTC-e so se unovčevali tudi ukradeni bitcoini z borz Bitcoinica in Bitfloor.

Vinnika so aretirali julija lani med počitnicami, ki jih je preživljal v grški pokrajini Halkidiki. ZDA so že pred tem izdale zaporni nalog zanj, saj ga v 21 točkah obtožujejo pranja denarja in vodenja menjalnice brez licenc, zaradi česar mu je grozilo do 35 let zaporne kazni. Takoj ko so izvedeli za njegovo aretacijo, so zahtevek za izročitev vložili tudi Rusi, kjer ga sumijo poneverbe v višini 11.000 dolarjev, kar je sumljivo malo. Junija letos je izročitev zahtevala še Francija, ker naj bi Vinnik sodeloval pri pranju denarja, izsiljevanju in internetnemu kriminalu kot član hudodelske združbe. Mimogrede, raziskave kažejo, da je bilo kar 95 odstotkov vseh bitcoinov, zbranih z izsiljevalskimi virusi (ransomware), v gotovino pretopljenih prav na BTC-e.

Sprva je grško sodišče odločilo, da gre Vinnik v ZDA, pritožbeno sodišče je to spremenilo v Francijo, vrhovno sodišče pa je sedaj odločilo, da bo izročen Rusiji, kar je tudi sam želel. Omeniti velja, da mu v Rusiji grozi daleč najkrajša kazen, saj ga obtožujejo najmanj resnih prestopkov. Odločitev o izročitvi mora podpisati še grški pravosodni minister.