Bo Facebook z WhatsAppom ubil šifriranje?

Matej Huš

2. avg 2019 ob 14:27:25

V WhatsAppu je podobno kot v še nekaj drugih aplikacijah za hipno sporočanje vgrajeno šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), s čimer se tehnično preprečuje prisluškovanje. Facebook ne more prestrezati komunikacije niti je izročiti na primer organom pregona, ker to ni tehnično izvedljivo. Lahko pa bi seveda komunikacijo prestrezali na samem viru, ugotavlja Facebook.

Facebook želi v WhatsApp uvesti sistem za avtomatiziran nadzor komunikacije, ki bi iskal in filtriral neprimerne vsebine. Šlo bi za sistem, ki bi bil sicer lokalno nameščen na napravi (denimo na pametnem telefonu), a bi se ves čas posodabljal z novimi ključnimi besedami in algoritmi, in sproti pregledoval vse, kar bi uporabnik napisal, še preden se to šifrira. Če bi zaznal kakšne kršitve pogojev uporabe ali kaj drugače neprimernega, bi vsebino še pred šifriranjem posredoval tudi v Facebookove strežnike.

Na ta način v resnici šifriranje postane nepomembno. Njegova funkcija namreč ni zgolj zaščita komunikacije pred vpogledi naključnih kriminalcev, temveč zaščita pred vsakršnimi vpogledi, torej tudi ponudnika storitve in organov pregona. V novem sistemu je namreč trivialno dodajati nove in nove pogoje, ali pa na zahtevo oblasti komunikacijo posameznika v celoti posredovati, še preden se ta šifrira.

Za zdaj še ni jasno, ali se bo nov sistem dejansko uvedel. Kaže pa, da šifriranje in tajnost občil še zdaleč nista tako samoumevna, kot bi si želeli. Stranska vrata ju zlahka premagajo.

Dodatek: Za zdaj kaže, da se to ne bo zgodilo.