Na Kitajskem začelo obratovati omrežje 5G

Matej Huš

1. nov 2019 ob 12:39:29

Na Kitajskem imajo od danes možnost uporabe mobilnega omrežja nove generacije 5G. Vsi trije največji (in državni) operaterji v državi, China Mobile, China Telecom in China Unicom, so začeli ponujati številne ugodne pakete za uporabo 5G, medtem ko je infrastruktura postavljena v večjih kitajskih mestih. Najcenejši paketi se začnejo pri 16 evrih (128 juanov), za kar dobimo 30 GB prenosa podatkov z omejitvijo hitrosti prenosa na 300 Mb/s in 500 minut klicev. Dražji paketi pa bodo nudili hitrosti vse do 1 Gb/s.

Operaterji so pokrili okrog 50 večjih kitajskih mest, med katerimi sta tako Peking in Šanghaj kakor tudi regionalne prestolnice, denimo Nandžing, Šendžen in Vuhan. V predprodaji so prodali že več kot 10 milijonov naročniških paketov za 5G, so sporočili v začetku oktobra. Proizvajalci telefonov že dlje časa prodajajo modele, ki podpirajo 5G.

Preizkusno je omrežje 5G obratovalo že od začetka leta. Operaterji so do danes postavili več kot 85.000 baznih postaj, prihodnje leto pa bodo to številko še podvojili. China Mobile ima postavljeno lastno omrežje, medtem ko si ga China Telecom in China Unicom delita. Uporabljajo frekvenčne pasove pod 6 GHz, ki omogočajo nekoliko nižje hitrosti od tistih nad 25 GHz, a imajo daljši domet.