Sony bo začel izdelovati gramofonske plošče

Matej Huš

1. jul 2017 ob 21:43:14

Gramofonske plošče, ki so bile konec tisočletja že popolnoma odpisane, se vračajo. Približno desetletje že traja trend povečevanja njihove prodaje, tako da že presegajo 10 odstotkov vseh prodanih albumov. Lani je bila prodaja gramofonskih plošč celo največja v zadnjih 25 letih! Prihodki od prodaje gramofonskih plošč so konec leta na Otoku celo presegli te od prodaje digitalne glasbe (tu je mišljen prenos, ne streaming). Nekaj so k temu pripomogle smrti nekaterih glasbenikov, denimo Davida Bowieja, nekaj pa splošen trend. In slednjega lovijo založniki. Lani so prihodki od prodaje 12 milijonov plošč presegli 416 milijonov dolarjev.

Celo proizvajalci, ki so jih že zdavnaj nehali izdelovati, se ponovno vračajo z gramofonskimi ploščami. Sony, ki jih je opustil leta 1989, na Japonskem spet odpira tovarno gramofonskih plošč. Do prihodnjega marca bodo iz okolice Tokia spet izpod strojev prihajati gramofonske plošče, na katerih bo tako tradicionalna japonska glasba kakor tudi moderna tuja. Spomnimo, da je Sony začel CD-jev proizvajati leta 1982 in prav zaradi njih sedem let pozneje odpravil gramofonske plošče. Toda Sony ni edini, ki se vrača h koreninam.

V Evropi večino gramofonskih plošč izdelata češki GZ media in nizozemski Record Industry. Oba priznavata, da povpraševanja presega proizvodne kapacitete, ki so 100.000 plošč na dan. Sony bo za zdaj lastno tovarno odprl zgolj na Japonskem, a če se bo trend nadaljeval, ne izključujejo tovarn tudi drugod.