Prodaja gramofonskih plošč in kaset še vedno raste

Matej Huš

8. jan 2019 ob 00:02:14

Naslov se sicer bere, kot bi stopili v preteklosti, a podatki ne lažejo. Glasbo si sicer čedalje več pretakamo in čedalje manj kupujemo, a med slednjim prodaja starejših nosilcev ne jenja. V ZDA se je lani prodaja gramofonskih plošč povečala za 12 odstotkov in dosegla 9,7 milijona prodanih enot. Še bolj nenavadno je, da raste tudi prodaja kaset, ki so jih lani prodali 118.200 ali petino več kot leto pred tem. Medtem prodaja zgoščenk pada, in je lani znašala 61 milijonov, kar je 19 odstotkov manj kot leta 2017.

K prodaji močno doprinesejo stari albumi, saj kar 66 odstotkov prodanih gramofonskih plošč predstavljajo tri in več let stari albumi. Med najbolj prodajanimi so bili albumi Michaela Jacksona, Beatlov, Fleetwood Maca in Pink Floydov. Podobno velja tudi za kasete, kjer je sicer novih naslovov nekaj več, a še vedno dobro polovico predstavljajo več kot tri leta stari albumi.

Da se prodaja starejših formatov dobro drži, medtem ko imajo zgoščenke pred seboj trnovo pot, ni presenetljivo. Pretočne vsebine so precej bolj udobne od fizičnih albumov, po drugi strani pa CD-ji nimajo retro privlačnosti, ki ga imajo gramofonske plošče in tudi kasete. Pohvalno je tudi, da se povečuje raznolikost. Pred tremi leti je 65 odstotkov prodanih plošč pripadalo žanru rok, predlani le še 54 odstotkov in lani 42 odstotkov.