Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča

Matej Huš

4. jul 2015 ob 22:18:56

Nielsen Music je objavil polletno poročilo o prodaji glasbe v ZDA, ki razkriva večinoma pričakovane trende, med nenavadnejše pa gotovo štejemo vztrajno rast prodaje gramofonskih plošč. Ta traja že dobrih osem let.

V zadnjih šestih mesecih se je prodaja glasbe v vseh možnih oblikah in na vseh nosilcih v ZDA povečala za 14 odstotkov in je dosegla 260 milijonov dolarjev. Levji delež je odpadel na neposredno predvajanje (streaming), kjer je rast 92-odstotna. V pol leta so ljudje na ta način kupili 135 milijard skladb. Skupno je rast prodaje prek digitalnih medijev (prodaja in streaming skupaj) 23-odstotna, medtem ko je samo prodaja prek digitalnih kanalov ostala enaka. Prodaja zgoščenk je upadla za 10 odstotkov.

Presenetljivo pa se nadaljuje trend navdušenja na gramofonskimi ploščami. Leta 2009 so jih na primer prodali 2,5 milijona, letos pa že 5,6 milijona, pa smo šele na polovici leta! Pa tu ne gre za kakšne stare plošče, saj je najbolje prodajana gramofonska plošča album Taylor Swift z naslovom 1989; zbral je 33.500 prodanih izvodov. Isti album je tudi najbolj prodajan, če gledamo vse medije skupaj - dva milijona izvodov so pokupili.

Gramofonske plošče večinoma kupujejo avdiofili, ki so prepričani, da slišijo razliko med zvokom z gramofonske plošče in digitalnega medija. Druga pomembna skupina so tisti, ki gramofonsko ploščo kupijo zato, ker s tem izražajo določeno sporočilo. Na PitchForku so lani raziskovali fenomen nenadne popularnosti gramofonskih plošč po letu 2008. Priprava teh plošč je bistveno bolj zapleten postopek od podvajanja CD-jev, ki tudi traja dlje, ker se novi obrati ne gradijo več. Danes je v tej obliki izdanih več albumov kot pred, recimo, desetimi leti! In izdaja v tej obliki ne pomeni zgolj presneti digitalno glasbo na analogni vinil - treba je pripraviti drugačen master.

Zanimiv problem je tudi logistika, ker prodajalci neprodane CD-je načeloma vračajo založniku, plošč pa ne. Če jih naročijo premalo, trpi prodaja, dobava novih pa lahko traja tako dolgo, da so si jih kupci že poiskali drugod.